Magyarország

2012.08.21. 15:52

Jobbik: a munka nélküli romák életmódja a konfliktus oka Cegléden

Cegléd, 2012. augusztus 21., kedd (MTI) - A Jobbik helyi országgyűlési képviselője szerint "a magyarok és a romák közötti konfliktus" nem az elmúlt napokban kezdődött Cegléden, a más településekről oda költözött cigányok "bűnöző életmódja" okolható a feszült hangulat kialakulásáért.

Cegléd, 2012. augusztus 21., kedd (MTI) - A Jobbik helyi országgyűlési képviselője szerint "a magyarok és a romák közötti konfliktus" nem az elmúlt napokban kezdődött Cegléden, a más településekről oda költözött cigányok "bűnöző életmódja" okolható a feszült hangulat kialakulásáért.

Korondi Miklós keddi ceglédi sajtótájékoztatóján az Új Magyar Gárda Mozgalom és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület korábbi, Kékkő utcai gyülekezőhelyén, egy magánház udvarán azt mondta: a média elferdítette és manipulálta az elmúlt napokban a városban történteket.

Hangsúlyozta: a Cegléd külterületein lakók hosszú ideje rettegésben élnek a más településekről oda költözött munka nélküli romák "bűnöző életmódja", elsősorban a lopások és betörések miatt. Ez az "egyre tarthatatlanabb helyzet" előzte meg azokat a feszültségeket, amelyek a vasárnap éjszaka lezajlott eseményekhez vezettek - mondta.

A jobbikos képviselő közölte, hogy az elmúlt két évben számos helybeli kereste meg ilyen problémákkal, s a panaszok nyomán ő írásban kért segítséget a város vezetőjétől és annak képviselő-testületétől, érdemi intézkedést azonban nem tapasztalt. Pintér Sándor belügyminiszterhez címzett levelére pedig azt a választ kapta, hogy Cegléden nincsenek ilyen gondok, a rendőrség és a polgárőrség megfelelően ellátja feladatát - tette hozzá.

Korondi Miklós azt mondta: augusztus 14-re lakossági fórumot szerveztek, és ott ezúttal sem kaptak érdemi támogatást a helyi rendőrségtől és a polgármestertől a jelzett problémák megoldásához.

Közlése szerint a környékbeliek reménytelenségükben kényszerültek a saját kezükbe venni sorsukat, emiatt kérték végül az Új Magyar Gárda Mozgalom segítségét, annak tagjai jelenlétükkel biztosították a köznyugalmat.

A képviselő azt mondta: szombat este a sétára induló gárdistákat és a készenlétet ellátó öt rendőrt cigányok nagy létszámú, felfegyverkezett csoportja megkergette. A konfliktus vasárnap éjszaka érte el tetőfokát, állítása szerint csak személyes jelenlétének és "a nemzeti mozgalmak tagjainak” volt köszönhető, hogy nem történt atrocitás a szemben álló felek között.

Korondi Miklós közölte: a kritikus napokban Földi László (Fidesz-KDNP), a város polgármestere nem jelent meg a helyszínen, holott a helyeik ezt szerették volna. Hozzátette, a településvezető sajtónyilatkozatával ellentétben igenis súlyos a helyzet Cegléden, az mielőbbi intézkedést kíván, megelőzendő, hogy az indulatok erőszakba torkolljanak.

Kijelentette: mindez Magyarország számos területén ismert jelenség, hatékony kezeléséhez szükség volna a "számos nyugati országban jól működő, nem a sebességméréssel, hanem a közrend védelmével megbízott" csendőrség felállítására.

Cegléden a hétvégén jelentős volt a rendőri készültség, miután feszülté vált a helyzet helyi romák és nem romák között. Vasárnap este mintegy 400-an gyűltek össze Cegléd külterületének néhány utcájában, a többi között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. A környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől. Atrocitás nem történt.

A Pest megyei város polgármestere akkor azt közölte: hamis információk alapján, kifejezetten Szent István ünnepére időzítették megmozdulásukat a minden valószínűség szerint Jobbik-szimpatizáns körök.

A történteket az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció és roma szervezetek is elítélték.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!