Magyarország

2012.08.17. 15:40

Egészségügyi államtitkárság: októberre lesz naprakész az új sürgősségi ügyeleti rend

Budapest, 2012. augusztus 17., péntek (MTI) - Várhatóan október elsejével lesz naprakész a július elseje óta működő új egészségügyi struktúra területi ellátási kötelezettségéhez illeszkedő új akut sürgősségi ügyeleti rend - közölte az egészségügyi államtitkárság pénteken az MTI megkeresésére.

Budapest, 2012. augusztus 17., péntek (MTI) - Várhatóan október elsejével lesz naprakész a július elseje óta működő új egészségügyi struktúra területi ellátási kötelezettségéhez illeszkedő új akut sürgősségi ügyeleti rend - közölte az egészségügyi államtitkárság pénteken az MTI megkeresésére.

A közlemény szerint a traumatológiai ügyelet átalakítása és az új ügyeleti rend megjelenése szeptember 30-ig várható, mivel a Károlyi Kórház Traumatológiai Osztálya a Honvédkórházzal kötött közreműködői szerződés alapján 2012. szeptember 30-ig működik változatlan ügyeleti rendben.

Jelenleg a Károlyi kórház még ugyanazt a funkciót látja el, mint a struktúraváltást megelőzően, ugyanazon a telephelyen, de a Honvédkórház szerkezetében. A két intézmény térben még elválasztva látja el a betegeket. A traumatológia Honvédkórházba történő teljes áthelyezéséről az egyeztetések most is zajlanak. A tárgyalások lezárulta után egy helyszínen zajlik majd a sürgősségi betegellátás.

Az államtitkárság kiemelte: Budapest baleseti betegellátása zavartalan, a betegeket hátrányosan érintő fennakadásról nincs tudomásuk.

Kitértek arra, hogy az érintett egészségügyi szolgáltatók számára a betegutak ismertek, ha bármilyen kérdés merül fel a részükről, arra a Sürgősségi Betegellátást Koordináló Osztály (SBKO) folyamatosan, 24 órában üzemelő telefonszámán azonnal választ kapnak. A SBKO-ügyelet elérhetősége "addig is biztosíték arra, hogy akut ellátást igénylő beteg ellátás nélkül nem marad" - szögezte le az államtitkárság.

Július elseje óta új struktúra szerint működik a magyar egészségügy, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) oly módon határozta meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy ne legyen lefedetlen térség az országban. Egy hónapig, vagyis hivatalosan szerdáig még tart az átmeneti időszak, amelynek során a megszűnő osztályokon is gondoskodnak a betegek ellátásáról, majd esetleges átszállításukról.

A sürgősségi ellátások - változatlanul - az átmeneti időszakot követően is elsőbbséget élveznek. A beteget csak állapotának stabilizálása után küldhetik tovább egy másik intézménybe.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője június végén az MTI-nek azt mondta: minden mentőállomás és mentésirányító csoport megkapta az új beutalási renddel, illetve betegfelvétellel kapcsolatos információkat, a mentődolgozók tudják, hová vihetik a betegeket.

Az új ellátási struktúra egy hónapig átmeneti üzemmódban működött. Ennek lezárultát követően Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta: számos visszajelzést kaptak arról, hogy egyes feltételek túl szigorúak, de olyan javaslat is volt, hogy a betegbiztonság érdekében tovább szigorítsák az ellátás minimumfeltételeit. Ezek alapján az egyes minimumfeltételek módosítását is tartalmazó rendelettervezetet már társadalmi egyeztetésre bocsátották.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!