Magyarország

2012.07.05. 18:09

West Balkán-ügy - A Budapesti Nyomozó Ügyészség bírálja el Morvai Krisztina feljelentését

Budapest, 2012. július 5., csütörtök (MTI) - A Budapesti Nyomozó Ügyészség bírálja el Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti képviselő rendőrök elleni feljelentését, amelyet a West Balkán-ügyben tett segítségnyújtás elmulasztása miatt.

Budapest, 2012. július 5., csütörtök (MTI) - A Budapesti Nyomozó Ügyészség bírálja el Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti képviselő rendőrök elleni feljelentését, amelyet a West Balkán-ügyben tett segítségnyújtás elmulasztása miatt.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában azt írta: szerdán lejárt az a hetvenkét órás határidő, amely alatt a Legfőbb Ügyészségnek döntenie kellett arról, hogy indít-e büntetőeljárást Morvai Krisztina feljelentése nyomán a rendőrségi ügyeletesek szerepének tisztázására.

A Legfőbb Ügyészség csütörtökön az MTI megkeresésére azt közölte: a feljelentést nem a Legfőbb Ügyészségnek kell elbírálnia, hanem a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Budapesti Nyomozó Ügyészségnek. Ezért a feljelentést a Legfőbb Ügyészség megküldte a Budapesti Nyomozó Ügyészségnek.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség az MTI-vel azt tudatta: megérkezett hozzájuk a feljelentés, de még nem döntöttek róla.

A fővárosi Nyugati téren lévő West Balkán nevű - azóta bezárt - szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel mintegy háromezer fiatal volt egyszerre, amikor egy lépcsőházi tumultusban három lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság múlt hét szerdán kihirdetett elsőfokú ítéletében halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt két év nyolc hónap, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte Szalontai Győzőt, a West Balkán Kft. egyik ügyvezetőjét, az intézmény bérbeadóját, Kecskés Tamást, Csanádi József rendezvényszervezőt és a program biztonságáért felelős Hranek Istvánt. A szóbeli indoklásban a bíró a rendőrség felelősségét is felvetette.

Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő vasárnap közölte az MTI-vel, hogy az ügyben rendőrök ellen feljelentést tett segítségnyújtás elmulasztása miatt. Közleményében azzal indokolta a feljelentést, hogy a tragédia estéjén többen telefonáltak a rendőrségi ügyeletre segítséget kérni, de a szolgálatot teljesítő rendőrök nem intézkedtek.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója kedden az MTI-nek elmondta: nem várták meg a Legfőbb Ügyészség intézkedését az ügyben, hanem még hétfőn soron kívüli belső vizsgálatot rendeltek el.

A telefonos bejelentés hangfelvételének vizsgálata alapján egyértelműen megállapítható, hogy a telefonügyeletes sem szakmai mulasztást, sem vétséget nem követett el, ezt a hangfelvételt és annak szó szerinti leiratát csatolták a bizonyítékokhoz, azt a bíróság az ítélet indoklásához is felhasználta - közölte a kommunikációs igazgató.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!