Magyarország

2012.07.03. 08:33

OGY - Felfüggesztették a koszorúkat kukába dobó jobbikos képviselő mentelmi jogát

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Felfüggesztette a parlament a jobbikos Lenhardt Balázs mentelmi jogát hétfőn, amiért a politikus tavaly ősszel a kukába dobta a Károlyi-szobornál elhelyezett koszorúkat. Az Országgyűlés annak ellenére döntött így, hogy a szakbizottság a mentelmi jogának fenntartását javasolta, a képviselő ugyanis a kiadását kérte.

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Felfüggesztette a parlament a jobbikos Lenhardt Balázs mentelmi jogát hétfőn, amiért a politikus tavaly ősszel a kukába dobta a Károlyi-szobornál elhelyezett koszorúkat. Az Országgyűlés annak ellenére döntött így, hogy a szakbizottság a mentelmi jogának fenntartását javasolta, a képviselő ugyanis a kiadását kérte.

Lenhardt Balázs mentelmi jogának felfüggesztését a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte garázdaság miatt, miután egy állampolgári bejelentés szerint a politikus tavaly novemberben levette Károlyi Mihály budapesti szobrának talapzatáról a koszorúkat és virágcsokrot, majd a szemetesbe tette őket. Mindezt videokamerák rögzítették, a felvétel az interneten azóta is megtekinthető - áll a mentelmi bizottság határozati javaslatában.

A bíróság tájékoztatása szerint Lenhardt Balázs a mentelmi jogáról nem mondott le - noha szabálysértési ügyben erre lehetőség nyílik -, a plenáris ülésén viszont azt kérte az Országgyűléstől, hogy bár álláspontja szerint nem követett el törvénysértést, adja ki a vádhatóságnak. A képviselő felszólalásában úgy fogalmazott: tette "a legkevesebb", amit "egy tisztességes magyar ember" megtehet Károlyi Mihály szobránál, a volt köztársasági elnököt pedig nemzet- és hazaárulónak minősítette.

Előzőleg a mentelmi bizottság elnöke, a KDNP-s Rubovszky György azt mondta: a bizottság többsége az ügy enyhe súlya miatt, és mert magánszemély bejelentésére indult az eljárás, nem javasolja a mentelmi jog felfüggesztését.

A parlament viszont megszavazta. Igennel voksolt a Fidesz-, a KDNP- és a Jobbik-frakció nagy része, valamint az összes jelen lévő szocialista képviselő. Nemmel az LMP, 32 kormánypárti, egy jobbikos és egy független politikus, míg a Fideszből öten tartózkodtak.

A Jobbik-frakció tapssal fogadta, amikor a mentelmi bizottság előadódja ismertette, hogy miért kezdeményezett szabálysértési eljárást az V. kerületi rendőrkapitányság Lenhardt Balázzsal szemben.

A mentelmi ügy tárgyalása után ügyrendben kért szót Szilágyi György, a Jobbik képviselője, azt állítva, hogy Rubovszky György a szavazást követően egy "nemzetközi obszcén jelzést mutatott" a jobbikos padsorok felé. Azt kérte, a házvezetés nézze vissza a kamerák felvételét, és járjon el a történtek miatt. Az elnöklő Latorcai János közölte, a jegyzők megnézik a felvételt, és ha kell, megteszik a szükséges lépéseket.

A kereszténydemokrata politikus válaszul elmondta: lefelé mutató hüvelykujjával csak azt jelezte, hogy a Jobbik "halálra ítélte", kiadta frakciójának egy tagját.

A parlament két másik ügyben is határozott, egyaránt a mentelmi jog fenntartása mellett döntve.

Az ugyancsak jobbikos Mirkóczki Ádám ellen Hunvald György volt erzsébetvárosi polgármester tett feljelentést rágalmazás miatt, miután megítélése szerint a képviselő egy februári parlamenti felszólalásában jelentős érdeksérelmet okozó, becsületét csorbító és valótlan állításokat fogalmazott meg vele és vagyonával kapcsolatban.

A képviselő napirend előtti felszólalásában azt mondta, hogy ha a másodfok sem változtat a VII. kerületi korrupciós ügyekkel összefüggésben elsőfokon másfél év szabadságvesztésre ítélt volt MSZP-s politikusra kirótt szankción, "az olyan gátlástalan politikusbűnöző, mint például Hunvald György, akár kártérítést is kaphat, ott tarthatunk 2012-ben, hogy adott esetben a tolvajnak jár kártérítés" - idézte Varga István, a mentelmi bizottság fideszes tagja.

Mirkóczki Ádám ezúttal nem élt a szólás lehetőségével, de a bizottság korábbi ülésén mentelmi jogának felfüggesztését kérte.

Ám a parlament ennek nem tett eleget, a Fidesz-KDNP és az LMP képviselői ugyanis a mentelmi jog fenntartására szavaztak, szemben a felfüggesztésre voksoló Jobbikkal és MSZP-vel.

A parlament arról is döntött, hogy nem adja ki Budai Gyula agrárállamtitkárt, elszámoltatási kormánybiztost. Ellene Juhász Ferenc (MSZP) tett feljelentést rágalmazás miatt, amiért úgy nyilatkozott: a szocialista politikus még honvédelmi miniszterként hozzájárult ahhoz, hogy valódi értékük töredékéért szolgálati luxuslakásokat adjanak át minisztériumi felsővezetőknek és tábornokoknak.

A szakbizottság - csakúgy, mint Mirkóczki Ádám ügyében - ezúttal is azzal érvelt, hogy magánvádas eljárásról van szó, ilyen esetekben pedig töretlen gyakorlat a mentelmi jog fenntartása.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!