Magyarország

2012.07.09. 17:00

OGY - Az egyszerűsítés jegyében módosították a bortörvényt

Budapest, 2012. július 9., hétfő (MTI) - Módosította a parlament a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló törvényt, hogy a gazdálkodók a jövőben egyszerűbb adminisztrációval dolgozhassanak.

Budapest, 2012. július 9., hétfő (MTI) - Módosította a parlament a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló törvényt, hogy a gazdálkodók a jövőben egyszerűbb adminisztrációval dolgozhassanak.

A törvénymódosításnak - amelyet egyhangúlag szavazott meg a Ház - fontos eleme, hogy 2013. augusztus 1-jétől az ültetvénytelepítési és -kivágási jogok is átkerülnek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) a hegyközségekhez. Így a szakemberek szerint felgyorsulhat az adminisztráció - hatékonyabbá téve mind a telepítési, mind a kivágási jogok alkalmazását -, helyben hozhatják meg a szükséges döntéseket, és jelentősen növekszik a helyi hegybíró szerepe is.

A jogszabály szerint, ha az ültetvény használója az ültetvényét egy éven keresztül nem műveli, akkor a hegybíró felszólítja őt a rendeltetésszerű művelésre. Ha az ültetvényt két éven keresztül nem műveli, a hegybíró felszólítja a használót, hogy hatvan napon belül gondoskodjon az ültetvény műveléséről. Ha ez a felszólítás sem eredményes, a hegybíró meghirdeti művelésre az ültetvényt.

A hegybíró elrendelheti az ültetvény kivágását, ha az növény-egészségügyi kockázatot jelent a szomszédos ültetvényre, vagy ha az más ültetvény megközelítését akadályozza abban az esetben, ha azt három éven át nem művelik minden felszólítás ellenére sem.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára korábban az MTI-nek jelentős változásnak ítélte, hogy ismét a hegybíró lesz az ültetvénykivágás és -újratelepítés intézője, mivel így helyben lehet majd intézni ezeket az ügyeket. Mindez pedig a termelők számára kisebb költséggel és fáradsággal jár - hangsúlyozta.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!