Magyarország

2012.07.09. 15:38

OGY - Albizottságban foglalkoznak a zárószavazás előtti módosítók egyes kérdéseivel

Budapest, 2012. július 9., hétfő (MTI) - Albizottságot hozott létre az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága a zárószavazás előtti módosító javaslatokkal kapcsolatos egyes kérdések vizsgálatára.

Budapest, 2012. július 9., hétfő (MTI) - Albizottságot hozott létre az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága a zárószavazás előtti módosító javaslatokkal kapcsolatos egyes kérdések vizsgálatára.

Az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén egyhangúan döntöttek a hattagú, paritásos albizottság létrehozásáról. Az új testületet a KDNP-s Salamon László, az alkotmányügyi bizottság elnöke vezeti majd, alelnöke az MSZP-s Steiner Pál lesz.

Az albizottság - a kezdeményező Salamon László tájékoztatása szerint - a határozati házszabály 102. és 107. szakaszának viszonyát tekinti majd át, és belátása szerint módosító javaslatot, illetve állásfoglalás kialakítására vonatkozó indítványt tesz az alkotmányügyi bizottságnak október 15-ig.

A házszabály 107. szakasza szerint a zárószavazás előtti módosítókat legkésőbb az adott ülésnap megnyitása előtt 24 órával lehet benyújtani, ugyanakkor a 102. szakasz bizonyos esetekben a kijelölt bizottságoknak és az alkotmányügyi bizottságnak lehetőséget ad arra, hogy a záróvita lezárásáig nyújthassanak be módosítókat. Salamon László szerint a két szakasz közötti koherenciát kell megteremteni és a kijelölt bizottságoknak ezt a "parttalan hatáskörét" korlátozni kell.

Az albizottság létrehozásának előzménye, hogy a hétfői ülésen megtárgyalták Mesterházy Attila, MSZP-frakcióvezető írásos javaslatát, amelyben azt kérte az alkotmányügyi bizottságtól, hogy fogadjon el általános érvényű állásfoglalást a bizottsági módosító javaslatokkal kapcsolatos egységes gyakorlatról, tekintettel arra, hogy Áder János köztársasági elnök több alkalommal is eljárási hibákra hivatkozva küldött vissza törvényeket az Országgyűlésnek.

Mesterházy Attila ezért annak rögzítését kérte, hogy a záróvita lezárásáig a kijelölt bizottság nyújthat be módosító javaslatot, az alkotmányügyi bizottság pedig - ha nem kijelölt bizottságként jár el - csak akkor, ha módosítója az alaptörvénnyel való összhangra, a koherenciazavar kiküszöbölésére vagy a nyelvhelyesség megteremtésére irányul.

Az MSZP-s Lamperth Mónika úgy vélte, az állásfoglalás elfogadása elegendő lenne a kérdés rendezéséhez. Szerinte különös nyomatékot ad az ügynek, hogy az államfő több alkalommal is eljárási hibákra hivatkozva küldött vissza törvényeket.

A vitában ugyanakkor Salamon László úgy érvelt: az államfő más természetű hibákról beszélt, amikor visszaküldte a törvényeket. A KDNP-s politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az MSZP frakcióvezetője által javasolt állásfoglalással meg kellene erősíteniük egy olyan rendelkezést, amivel ő maga nem ért egyet, vagyis, hogy a kijelölt bizottság "bármikor átírhatja a törvényt". Ezért állásfoglalás helyett albizottság létrehozását javasolta.

A testület rövid szünet után, a Fidesz, a KDNP és Jobbik képviselőinek tartózkodása mellett nem szavazta meg a Mesterházy Attila által megfogalmazott állásfoglalást, ugyanakkor egyhangúan támogatta az albizottság létrehozását.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!