Magyarország

2012.07.10. 17:50

Munkahelyvédelmi terv - OKSZ: a kisvállalkozások megkapaszkodását segítheti a program

Budapest, 2012. július 10., kedd (MTI) - Jelentős forrást hagy a vállalkozásoknál a kormány által bejelentett munkahelyvédelmi akcióterv az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint, amely úgy véli: elsősorban a kisvállalkozások megkapaszkodását segítheti a program.

Budapest, 2012. július 10., kedd (MTI) - Jelentős forrást hagy a vállalkozásoknál a kormány által bejelentett munkahelyvédelmi akcióterv az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint, amely úgy véli: elsősorban a kisvállalkozások megkapaszkodását segítheti a program.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten hétfőn jelentette be, hogy a kormány tízpontos munkahelyvédelmi akciótervet hirdet. A terv részeként a 25 év alattiaknál, az 55 év felettieknél és a képzettséget nem igénylő munkát végzőknél a munkáltatói járulékot bruttó 100 ezer forintig a felére csökkentik, a 25-nél kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek pedig ezentúl választhatják majd a - vállalkozás profitját terhelő adókat és a bérek után fizetendő közterheket kiváltó - 16 százalékos kisvállalati adót. A munkahelyvédő intézkedések forrását a tranzakciós illeték kiterjesztéséből teremtik meg.

Az OKSZ keddi közleményében hangsúlyozza: az akcióterv egyrészt segíti a munkahelyek megőrzését és fenntartását, másrészt javítja a versenyképességet is.

"A 300 milliárd forintot kitevő támogatások célzottak, mértékük az érintett körben számottevő, ami halmozottan is ösztönözhet az érintett vállalkozói körökben" - írja az OKSZ.

Az akciótervnek köszönhetően álláspontjuk szerint költséget csökkenthetnek a vállalkozások; elsősorban a kisvállalkozások megkapaszkodását mindenképpen segítheti a program.

A Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva a szövetség emlékeztet arra, hogy a kereskedelem a nemzetgazdaság második legnagyobb foglalkoztató területe 12 százalékos részaránnyal; a fizikai alkalmazottak száma 200 ezer körül mozog. A részmunkaidőben dolgozó alkalmazottak száma 50 ezer körül van (ez megegyezik a fejlett országok gyakorlatával, a szolgáltatásokban magasabb a részmunkaidősök aránya, ami a nyugdíjasoknak, családosoknak, diákoknak kedvező, rugalmas munkaidő beosztást kínál). Dobogós a kereskedelem a nők foglalkoztatásában is, számuk megközelíti a 290 ezer főt.

A kereskedelemben 82 ezer olyan kereskedő tevékenykedik, akinek egy üzlete van. A 2-5 üzletben árusító kereskedők száma 21 ezer, így a kisvállalkozások (1-5 üzletesek) aránya 99 százalék - hangsúlyozza az OKSZ, hozzáfűzve, hogy ezért előnyösek a kisvállalkozások számára a bevezetendő új adózási formák.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!