Magyarország

2012.06.01. 15:29

Pályakezdő minimálbér - Eltérő szakszervezeti vélemények

    Budapest, 2012. június 1., péntek (MTI) - Eltérően ítélik meg szakszervezetek a pályakezdői minimálbér bevezetésének ötletét; az MSZOSZ egy átgondolt rendszerben elfogadhatónak tartja, a Liga nem támogatja, az Autonómok pedig saját javaslatot tesznek.

 

 

Budapest, 2012. június 1., péntek (MTI) - Eltérően ítélik meg szakszervezetek a pályakezdői minimálbér bevezetésének ötletét; az MSZOSZ egy átgondolt rendszerben elfogadhatónak tartja, a Liga nem támogatja, az Autonómok pedig saját javaslatot tesznek.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleménye szerint a kormány megfontolja, hogy a pályakezdőknek külön minimálbért vezessen be. A tárca egyben emlékeztetett arra, hogy a július 1-jén hatályba lépő új Munka törvénykönyve lehetőséget biztosít a kormánynak, hogy differenciált minimálbért állapítson meg.

Az életkor szerint differenciált minimálbér bevezetését számos egyeztetés fogja megelőzni - hangsúlyozta az NGM.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta: nagyon fontosnak tartja, hogy valóban alapos konzultáció előzze meg a pályakezdő minimálbér intézményének bevezetését.

Hozzátette ugyanakkor, hogy - bár valóban "egyre tragikusabbak" a pályakezdők foglalkoztatási adatai - nemcsak erről, hanem a foglalkoztatást segítő és gátló összes tényezőről egyeztetni kellene, mert egy elem kiemelése nem hoz üdvözítő megoldást.

Az elnök egy átgondolt rendszerben elfogadhatónak nevezte a pályakezdők minimálbérének differenciálását, mivel arra nemzetközi példa is van, emellett 2005-től Magyarországon is differenciálták a bérminimumot, vagyis a szakmunkás minimálbért.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) kellene megvitatni a kérdést. Hozzátette ugyanakkor: a minimálbér nettója jelenleg is olyan alacsony, hogy a pályakezdő fiatalokat nem segítené az előrelépésben, ha számukra egy alacsonyabb minimálbért állapítanának meg.

A Liga elnöke ezenkívül úgy vélekedett, hogy a pályakezdő minimálbér intézményének esetleges bevezetése nem teremtene új munkahelyeket, és a feketegazdaságot sem fehérítené.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke az MTI megkeresésére azt mondta: Magyarországon rendkívül alacsony a minimálbér; európai uniós összehasonlításban hátulról ötödik az ország a minimálbért alkalmazó tagállamok körében. A Liga elnökéhez hasonlóan úgy vélekedett, ilyen alacsony minimálbérre "nem lehet telepíteni" a pályakezdői minimálbérről szóló elképzeléseket.

Az Autonómok ezért azt javasolják, hogy a jelenleg hatályos minimálbér nettója (60.915 forint) legyen a kezdőtétel, vagyis a pályakezdői minimálbér, és ehhez képest kell emelni a nem kezdők minimálbérét. Meg kell vizsgálni, és elemzést kell készíteni arról, hogy a jelenlegi minimálbér nettója és a szakmunkás minimálbér nettója hogyan viszonyul egymáshoz, majd háromoldalú, teljes körű tárgyalásokat kell folytatni a három bértételről, a pályakezdők minimálbéréről, a minimálbérről, valamint a bérminimumról - fejtette ki Borsik János.

Véleménye szerint a minimálbért és a szakmunkás minimálbért is emelni kell, és ezt a pályakezdők minimálbérének emelésével együtt kell megtenni, vagyis a három bérintézményt egyszerre kell bevezetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!