Magyarország

2012.06.01. 15:13

Népszámlálás - Megsemmisítették az adatgyűjtő rendszer külső adatbázisát

    Budapest, 2012. június 1., péntek (MTI) - A sajtó nyilvánossága előtt semmisítették meg a tavalyi népszámlálás adatgyűjtő rendszerének külső helyszínen kezelt adatbázisát pénteken Budapesten; az eljárás a népszámlálás adatvédelmét szolgálja.

 

 

Budapest, 2012. június 1., péntek (MTI) - A sajtó nyilvánossága előtt semmisítették meg a tavalyi népszámlálás adatgyűjtő rendszerének külső helyszínen kezelt adatbázisát pénteken Budapesten; az eljárás a népszámlálás adatvédelmét szolgálja.

 

Virágh Eszter, a népszámlálás szóvivője elmondta: a külső adatbázis az adatgyűjtés szervezésével és lebonyolításával kapcsolatos információkat tartalmazta, amelyeket a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) átvett a rendszert fejlesztő és üzemeltető IQSYS Zrt.-től, és a továbbiakban a saját informatikai rendszerében kezel.

A külső adatbázis megsemmisítésére Vukovich Gabriella, a KSH elnöke adott utasítást a számítógépnek, míg Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az információkat tartalmazó adathordozók teljes "megtisztítását" indította el. Az adathordozók felülírása több nap alatt fejeződik be, ennek a végeredményeként az adatokat semmilyen módon sem lehet visszaállítani a külső szervereken.

Kópházi József, a KSH informatikai főosztályának vezetője az MTI kérdésére kifejtette: azért volt szükség külső szolgáltató bevonására, mert a rendszer folyamatos, megbízható üzemeltetését a népszámlálás lebonyolítása alatt a KSH így tudta biztosítani. A külső adatbázis tartalmazta a többi között a címjegyzékek, az adatfelvételben részt vevők, valamint az információgyűjtés előrehaladásának, folyamatának felügyeletét leíró adatokat - fűzte hozzá.

Vukovich Gabriella bejelentette, hogy az információk egy kisebb hányadának a feldolgozásával a korábban ismertetett adatoknál jóval részletesebb eredményt tesznek közzé várhatóan a nyár végén, az adatok teljes feldolgozása pedig jövő tavaszra várható. Hozzátette, hogy nagy gondot fordítottak az adatok biztonságos kezelésére.

Péterfalvi Attila elmondta: az adatok feldolgozásával kapcsolatban eddig nem merült fel kifogás; a KSH-val folyamatosan egyeztet adatvédelmi kérdésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!