Magyarország

2012.06.07. 14:38

Múzeumok éjszakája idén 278 helyszínen

    Budapest, 2012. június 7., csütörtök (MTI) - Budapesten és vidéken egyaránt június 16-án tartják meg a jubileumi, 10. Múzeumok éjszakáját, amelyen 218 kulturális intézmény 278 helyszínen várja rendhagyó programokkal a közönséget.

 

 

Budapest, 2012. június 7., csütörtök (MTI) - Budapesten és vidéken egyaránt június 16-án tartják meg a jubileumi, 10. Múzeumok éjszakáját, amelyen 218 kulturális intézmény 278 helyszínen várja rendhagyó programokkal a közönséget.

 

"A 19. századi Angliában egy időben csak a múzeumok tarthattak nyitva vasárnaponként, a kocsmák nem, ekkora helyzeti előnyből napjainkban már nem indulhatnak a közgyűjtemények a közönség kegyeinek elnyeréséért" - emlékeztetett a rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a kultúráért felelős államtitkár.

Szőcs Géza hozzátette, hogy ma városaink leglátogatottabb helyei "a fogyasztás templomai", melyekkel a kulturális intézmények nem vehetik fel a küzdelmet. Mégis, a tavalyi Múzeumok éjszakáján Budapesten 191 ezren, vidéken 138 ezren látogattak el legalább három múzeumba - idézte fel, hozzátéve: ebben az esztendőben is legalább ekkora látogatottságra számít.

Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a Múzeumok éjszakájára évről évre egyre több intézmény jelentkezik, immár nemcsak közgyűjtemények, hanem levéltárak, könyvtárak, egyetemek is. Idén országszerte 218 intézmény 278 helyszínen fog programokat kínálni. A rendezvényhez egy határon túli résztvevő, a párkányi Városi Múzeum is csatlakozott.

A helyettes államtitkár az MTI kérdésére elmondta, hogy a Múzeumok éjszakáját 2012-ben 27 millió forinttal támogatta az állam, ebből 20 milliót a Nemzeti Kulturális Alap adott.

Sokszor unalmassá, porossá vált kiállítások is meg tudnak újulni a Múzeumok éjszakáján, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a többnyire rendkívül nehéz gazdasági helyzetben működő közgyűjteményekben még ma is rengeteg rejtett kincs van - mutatott rá.

Hammerstein Judit kiemelte, hogy a Múzeumok éjszakáján a legkisebbeket is sok helyen játszóházak, gyermekprogramok várják, Békéscsabán például betyározás, Székesfehérváron lovagi torna, míg Nagykanizsán kincskereső kalandtúra. Budapesten a Füvészkertben húsevő növényeket lehet majd etetni, míg az Állatorvos-történeti Gyűjtemény látogatói többek között arra kaphatnak választ, hogy tényleg a hajunkba gabalyodik-e a denevér.

Szőcs Géza arra hívta fel a figyelmet, hogy június 16-án a Szépművészeti Múzeum féltve őrzött kincse, Raffaello Esterházy Madonnája is útnak indul, és a fertődi kastély dísztermében lesz látható, míg a Szépművészeti lépcsőjén aznap este a Budapesti Fesztiválzenekar ad koncertet.

Tervei szerint az államtitkár személyesen is ellátogat majd a bajai múzeumi boszorkányszombatra, de rendkívül színes forgatagra számít Székesfehérváron, Gödöllőn, Esztergomban és Szolnokon is.

Kovács György, a sajtótájékoztatónak helyet adó Törley Pezsgőpincészet ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Múzeumok éjszakáján nyitják meg új látogatóközpontjukat a nagyközönség előtt, amelyben a Törley által az elmúlt 130 évben összegyűjtött anyag segítségével mutatják be a hazai pezsgőkultúra születését és fejlődését. Ezen az estén ráadásul a Törley-kastély is megnyitja kapuit - tette hozzá.

A Múzeumok éjszakáján minden résztvevő intézménybe belépést biztosító karszalagokat lehet váltani, Budapesten felnőtteknek 1600, gyermekeknek 600 forintért, míg vidéken változó díjszabás szerint. A karszalaggal a rendezvény ideje alatt ingyenesen igénybe vehetők a BKV járatai, de a fővárosban külön múzeumi buszjáratok is indulnak majd.

A Múzeumok éjszakája programjairól a www.muzej.hu honlapon találhatnak részletes információkat az érdeklődők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!