Magyarország

2012.06.05. 19:06

Kövér László tiszteletben tartja a román törvényeket - Kövér kabinetfőnöke

Budapest, 2012. június 5., kedd (MTI) - Kövér László eddig is tiszteletben tartotta, és a jövőben is maradéktalanul tiszteletben tartja a román törvényeket - reagált az MTI-nek Veress László, az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke a román miniszterelnök nyilatkozatára.

Budapest, 2012. június 5., kedd (MTI) - Kövér László eddig is tiszteletben tartotta, és a jövőben is maradéktalanul tiszteletben tartja a román törvényeket - reagált az MTI-nek Veress László, az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke a román miniszterelnök nyilatkozatára.

Victor Ponta kedden Tulceán úgy nyilatkozott Kövér László erdélyi tartózkodásáról, hogy az "teljességgel nem helyénvaló", és a román hatóságok nem késlekednek majd intézkedni a magyar politikussal szemben, ha megsérti a törvényeket.

Hozzátette: figyelemmel fogja kísérni, hogy Kövér milyen módon vesz részt a romániai választási kampányban. Reményét fejezte ki, hogy a magyar házelnök tiszteletben fogja tartani a román törvényeket, valamint a jóérzés szabályait, és tartózkodni fog a Romániát sértő nyilatkozatoktól.

Újságírói kérdésre válaszolva a román miniszterelnök kijelentette: a lehetséges intézkedések közé tartozik a nemkívánatos személlyé nyilvánítás is.

"Nem akarok konfliktust gerjeszteni a két szomszédos és egyben uniós tagország között, de ha egy közméltóság felelőtlenül viselkedik Románia területén, akkor jogunk van intézkedni ennek megakadályozása érdekében" - mondta Ponta.

Veress László az MTI-nek nyilatkozva leszögezte: egyetértenek a román miniszterelnökkel abban, hogy nincsen szükség konfliktusra Magyarország és Románia között. Reményét fejezte ki, hogy miként Kövér László tiszteletben tartja a román törvényeket, úgy a román hatóságok is ezt teszik.

Kedden Marosvásárhelyre érkezett Kövér László, aki részt vesz a Magyar Polgári Párt (MPP) kampánykörútján a párt tiszteletbeli elnökeként. Az erdélyi városban elmondta, nem látta okát annak, hogy eleget tegyen a román törvényhozás két házelnöke kérésének, és lemondja látogatását. Hétfőn ugyanis a román szenátus és képviselőház elnökei levélben arra kérték a házelnököt, hogy halassza el vizitjét.

Kövér hozzátette: látogatását jól megfontolta, és mivel jogi akadályát nem látta annak, hogy magánemberként ellátogasson egy EU-tagállamba, eljött segíteni az MPP választási kampányát, akárcsak négy évvel ezelőtt.

Kövér László a román parlament házelnökeinek címzett hétfői válaszlevelében kifejtette: Romániába - mint a schengeni övezethez csatlakozni akaró baráti országba - elsősorban nem közjogi méltóságként és nem hivatalos út keretében, hanem magánemberként, politikusként, egy Romániában törvényesen bejegyzett párt, az MPP tiszteletbeli elnökeként és nem utolsósorban uniós polgárként kíván látogatni.

A magyar Országgyűlés elnöke, a tervek szerint péntekig marad Romániában.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!