Magyarország

2012.06.16. 14:21

Költségvetés - KDNP: hosszú távra szóló, fegyelmezett büdzsétervezet született

    Budapest, 2012. június 16., szombat (MTI) - A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint hosszú távra szóló, takarékos és fegyelmezett a jövő évi költségvetés tervezete.

 

 

Budapest, 2012. június 16., szombat (MTI) - A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint hosszú távra szóló, takarékos és fegyelmezett a jövő évi költségvetés tervezete.

 

Pálffy István frakciószóvivő szombaton az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a javaslat egyértelműen csökkenti az eladósodást, következetesen kiáll a tehermegosztás eddigi politikája mellett.

A tervezet nem az embereket, hanem az önkormányzatokat szorítja komoly takarékosságra, szinten tartja az állami szférát, és a közszolgáltatásoknál nem lesz pozícióromlás.

Kitért arra, hogy lakásépítésre plusz 50 milliárd forintot irányoznak elő, ami által az építőipar kimozdulhat az eddigi gyenge teljesítményéből. A Start-munkaprogramra plusz 20 milliárd juthat, és így a közfoglalkoztatásból még többen állhatnak vissza a munka világába.

A kereszténydemokrata politikus azt mondta, nem igaz, hogy a különböző szektorális adók a lakosságra hárulnának. Van egy működő, versengő piac, amelyre be is léphetnek további magyar tulajdonú szereplők, és ez így lesz a mobilszolgáltatásoknál és a pénzügyi szolgáltatás területén egyaránt - fejtette ki.

A terhekről szólva megjegyezte ugyanakkor, hogy az adósságállomány kamatterheinek törlesztésére 300 milliárd forintot kell elkülöníteni, ami egy "irdatlan tétel", a GDP egy százaléka.

Az állam ezzel párhuzamosan az alrendszerein 440 milliárdot farag, és a költségvetés tartaléka 300 milliárd forint lesz - sorolta, és megemlítette még, hogy 2013 után a Magyar Nemzeti Bank is várhatóan részt tud venni a stabilizációban.

A frakciószóvivő úgy fogalmazott: nyolcvan éve, a nagy gazdasági világválság óta, ez az első kormány, amelyik hosszú távra tervez, és nem pillanatnyi részérdekek alapján dönt a költségvetésről.

A kormány felnőttnek, felelős embereknek tekinti a magyarokat, nem engedett az ellenzéki populizmusnak, "nem veszi meg kilóra az embereket, mert a magyar emberek nem eladók" - összegzett Pálffy István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!