Magyarország

2012.06.28. 18:36

Jelentősen nőtt a belvízbiztonság

Tiszakeszi - Megújultak a szivattyútelepek és a belvízcsatornák egynegyede.

Tiszakeszi - Megújultak a szivattyútelepek és a belvízcsatornák egynegyede.Több mint 100 km csatorna kotrása és 18 szivattyútelep felújítása fejeződött be a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területén. A most véget ért munkák kivitelezésére egy uniós program második ütemeként került sor. Így a két ütemben több mint 2 milliárd forintból az igazgatóság kezelésében lévő belvízcsatornák egynegyede és a szivattyútelepek többsége megújult – hangzott el a keddi, Tiszakesziben rendezett ünnepélyes projektzáró rendezvényen.

A belvízcsatornák helyreállítására azért volt szükség, mert azok medre feliszapolódott és a vízinövényzettel sűrűn benőtt szakaszok jelentősen megbehezítették a víz lefolyását. A rekonstrukció során több mint 103 km hosszú csatorna szakasz iszaptalanítása, burkolat, rézsű helyreállítása, műtárgyak építése, felújítása valósult meg.

A beruházás a TIVIZIG kezelésében lévő csatornák közel egynegyedét érintette, szemben az utóbbi tíz évben évente jellemző mindössze 1-4 százalékkal.

A szivattyútelepek esetén gépészeti, villamos és építészeti beavatkozásokat végeztek, javítva az üzembiztonságot, lehetővé téve a védekezési költségek csökkenését.

A térségben a belvízbiztonságot jelentősen növelő fejlesztés folytatódik: az igazgatóság uniós támogatást nyert a harmadik ütemre is, melynek során további 70 km csatorna felújítására nyílik lehetőség.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!