Magyarország

2012.06.21. 14:47

Jegybanktörvény - EKB: ötoldalú szakértői csoport vizsgálja a módosító javaslatot

    Budapest, 2012. június 21., csütörtök (MTI) - Ötoldalú, szakértői szintű egyeztetésen vizsgálják majd a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény csütörtökön beterjesztett módosító javaslatát - közölték az MTI-vel az Európai Központi Bank (EKB) sajtóosztályán.

 

 

Budapest, 2012. június 21., csütörtök (MTI) - Ötoldalú, szakértői szintű egyeztetésen vizsgálják majd a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény csütörtökön beterjesztett módosító javaslatát - közölték az MTI-vel az Európai Központi Bank (EKB) sajtóosztályán.

 

Az utóbbi hónapokban a jegybanktörvény módosítására vonatkozó különböző javaslatokat az EKB, az Európai Bizottság (EB), a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az MNB és a magyar kormány szakértőiből álló csoport tárgyalta meg. Az új javaslatot ugyanez a testület vizsgálja majd - mondta az MTI-nek Miltényi Eszter, az EKB sajtóosztályának Ciprusért, Máltáért, Magyarországért, Szlovéniáért és Portugáliáért felelős munkatársa.

A vizsgálat végeztével az EKB hivatalos szakvéleményt készít a javaslatról.

A szakértői csoport munkájának menetrendjéről, kezdetének és lezárásának tervezett időpontjáról nem kívánt nyilatkozni. Ugyanakkor megerősítette, hogy az EKB-hoz is megérkezett Simor András MNB-elnök és Varga Mihály tárca nélküli miniszter közös levele a jegybanktörvény módosításáról.

Simor és Varga a levelet Christine Lagarde-nak, az IMF ügyvezető igazgatójának, Mario Draghinak, az EKB elnökének és Olli Rehnnek, az EB alelnökének, pénzügyi biztosának küldte el.

A levélben kifejtették, hogy a magyar kormány elfogadta a nemzetközi intézmények által az ötoldalú tárgyalásokon megfogalmazott mindazon javaslatokat, amelyek az Magyarországnak összeállítandó IMF/EU hitelprogramról szóló tárgyalások megkezdésének előfeltételét képezték.

A nemzetgazdasági miniszter által benyújtott törvényjavaslat szerint változnának egyebek között a monetáris tanács tagjainak és a MNB elnökének felmentésére vonatkozó passzusok. A monetáris tanácsnak továbbá nem kell megküldenie a kormánynak a testület napirendjét, és a kormány képviselője nem venne részt a testület ülésein.

A tervezet egyebek mellett a monetáris tanács tagjainak és az MNB elnökének felmentésére irányuló eljárás szabályait is változtatni javasolja, a részletes indoklás szerint az EKB korábban megfogalmazott szakvéleményének való megfelelés érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!