Magyarország

2012.06.20. 15:51

Csütörtökön kerülhet a Ház elé az új jegybanktörvény-módosítás

    Budapest, 2012. június 20., szerda (MTI) - Várhatóan csütörtökön nyújtja be a kormány a parlamentnek a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény új módosítását, amelyet két héten belül fogadhat el az Országgyűlés - jelentette be Varga Mihály szerdán újságíróknak.

 

 

Budapest, 2012. június 20., szerda (MTI) - Várhatóan csütörtökön nyújtja be a kormány a parlamentnek a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény új módosítását, amelyet két héten belül fogadhat el az Országgyűlés - jelentette be Varga Mihály szerdán újságíróknak.

 

A tárca nélküli miniszter közölte azt is: elküldték az Európai Bizottságnak, a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és az Európai Központi Banknak (EKB) azokat a leveleket, amelyekben tájékoztatják a nemzetközi szervezeteket a jegybanktörvény módosításával kapcsolatosan. Összesen öt levél született: Orbán Viktor kormányfő José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét arról tájékoztatta, hogy nem kíván előterjesztést tenni sem további jegybankalelnökre, sem pedig a monetáris tanács újabb tagjára. A miniszterelnök csatolta azokat a dokumentumokat is, amelyek az új jegybanktörvény-módosítási javaslattal függnek össze, továbbá jelzi, hogy Magyarország egy elővigyázatossági hitelmegállapodásra törekszik.

A Barrosónak írt tájékoztatóhoz hasonló tartalmú levelet küldött a monetáris tanács létszámára vonatkozóan Olli Rehn pénzügyi biztosnak Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, aki tudatta az Európai Bizottság biztosával: ő sem kíván azzal a parlamenti bizottsági jogkörrel élni, hogy előterjesztést tegyen a monetáris tanács külső tagjaira.

Emellett a kormány képviseletében Varga Mihály, valamint az MNB elnöke, Simor András levelet írt az eddig lezajlott egyeztetésekről, a megszületett megegyezésről Christine Lagarde IMF-vezérigazgatónak, Mario Draghi EKB-elnöknek és Olli Rehnnek, akiknek szintén eljuttatták a jegybanktörvény-módosítás elkészült tervezetét.

"Egy lépést megint tettünk előre azért, hogy a tárgyalásokhoz közelebb jussunk" - értékelte a levelek elküldését a miniszter.

Az IMF-főtárgyaló elmondta, hogy a valutaalap magyarországi képviselőjét egy informális megbeszélésen már a múlt héten tájékoztatta az MNB-törvény tervezett új változtatásáról, amely a hétvégén még módosult, ezért ezen a héten újra ismerteti majd az IMF-képviselővel a törvényjavaslatot.

Az új indítvány tartalmi elemei közül kiemelte: tisztázzák benne azokat a jogköröket, amelyek a deviza- és aranytartalékról szóló információk kezeléséről szólnak, amelyek a monetáris tanács stratégiai döntéseivel és a végrehajtó menedzsmenttel kapcsolatosak, és átvezetik a jegybanktörvényen az új munka törvénykönyvének módosításait is.

Arra a kérdésre, hogy az új jegybanktörvény-módosítás parlamenti elfogadása után mikor kezdődhetnek meg a hivatalos IMF/EU-tárgyalások, Varga Mihály azt válaszolta: "mi az optimális lehetőségét teremtjük meg annak, hogy ez minél hamarabb megtörténjen, de ez nyilván a partnereinken is múlik".

Varga Mihály, a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val folytatandó tárgyalások vezetője vasárnap közölte az MTI-vel, hogy a kormány a héten a parlament elé terjeszti az MNB-ről szóló törvény módosítására tett új javaslatát, a régit pedig visszavonja. Tájékoztatása szerint az új indítvány azokat a főbb változtatásokat vezeti át az MNB-törvényen, amelyeket a kormány, a jegybank, az Európai Bizottság, az IMF és az EKB által működtetett szakértői csoport alakított ki. Már akkor jelezte egyebek mellett azt, hogy Orbán Viktor levelet fog küldeni José Manuel Barrosónak, valamint Mario Draghinak, arról tájékoztatva őket, hogy a jelenlegi MNB-vezetés mandátumának lejártáig nem lesz további jelölés, kinevezés a monetáris tanácsba, illetve a jegybanki vezetésbe.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn azt közölte: a Fidesz-frakció kezdeményezi, hogy a jövő héten házszabálytól való eltéréssel fogadja el az Országgyűlés a jegybanktörvény új módosítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!