Magyarország

2012.06.28. 18:08

Cselovszki Zoltán: szerethető KÖH-öt kell létrehozni

Budapest, 2012. június 28., csütörtök (MTI) - Nem az örökségvédelem korlátozó, hatósági jogköreit kell erősíteni, hanem már a tervezésbe be kell vonni a műemlékvédelmi szakembereket, szerethető Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt kell (KÖH) létrehozni - mondta Cselovszki Zoltán építész, a KÖH július 1-jén hivatalba lépő új elnöke.

Budapest, 2012. június 28., csütörtök (MTI) - Nem az örökségvédelem korlátozó, hatósági jogköreit kell erősíteni, hanem már a tervezésbe be kell vonni a műemlékvédelmi szakembereket, szerethető Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt kell (KÖH) létrehozni - mondta Cselovszki Zoltán építész, a KÖH július 1-jén hivatalba lépő új elnöke.

Cselovszki Zoltán kinevezése azért vált szükségessé, mert az építésügyi engedélyezési eljárásban bekövetkező változások miatt június 19-én bejelentette lemondását Tamási Judit, a KÖH eddigi elnöke. A KÖH és a kormányhivatalok égisze alatt működő örökségvédelmi irodák július 1-jével elveszítik építéshatósági jogkörüket és szakhatóságként vesznek részt az engedélyezésben.

A szervezet új elnöke az MTI-nek adott csütörtöki interjújában felidézte, hogy 2000 és 2002 között már vezette az Országos Műemlékvédelmi Hivatalt és az abból általa létrehozott KÖH-öt.

Cselovszki Zoltán legsürgősebb feladatai között említette, hogy a jelenleg futó kormányzati beruházásokat áttekintse, valamint hogy bekapcsolódjon az örökségvédelmet érintő aktuális törvénymódosításokba, rendeletalkotásba.

A vezetőváltás apropóján az elmúlt napokban lezajlott egy nyíltlevélváltás a KÖH több munkatársa és L. Simon László kulturális államtitkár között - emlékeztetett a szakember, hozzátéve: ezt vészjelzésnek tekinti és fel szeretné tárni az okokat.

Az új elnök kitért a Tamási Judit lemondásához vezető törvénymódosításra is. Mint elmondta: először azt kell megvizsgálni, hogy a szakhatósági jogkör elegendő-e ahhoz a felügyeleti tevékenységhez, amely a műemlékvédelem számára elengedhetetlenül szükséges. Nemzetközi példát mindkét verzióra lehet hozni, ma Magyarországon azonban nincsenek veszélyben a kulturális örökség elemei, ezért különösebb erősítésre, mindenféle szankcionáló és tiltó hatáskörökre nincsen szükség, annál inkább anyagi forrásokra és nagyobb figyelemre - vélekedett.

"Azzal, hogy a hatósági szerepünk kicsit csökken, az együttműködési képességünket arányosan növelni kell. Ne egy defenzív hivatal legyünk, amely már kész tényekről próbál dönteni, hanem azt szeretném, ha már az előkészítésben, a stratégiai tervezésben részt vehetnénk és akkor mindenki együttműködőnek fog minket látni. Egy olyan hivatalban gondolkodom, amelyet megszeretnek az emberek" - fejtette ki koncepcióját.

Cselovszki Zoltán beszámolója szerint a kultúráért felelős államtitkárság megkezdte az új kulturális örökségvédelmi stratégia előkészítését, ebben a munkában várhatóan a KÖH partnerként vesz részt.

Az elmúlt hat évben az V. kerület főépítészeként dolgozó szakember rámutatott: az építési hatósági jogkörnél fontosabb az, hogy az örökségvédelmet már a helyi építési szabályozási tervek készítésébe bevonják, mert az építési engedélyezési eljárás már csak követi ezeket. "Ott kell odafigyelni, ahol keletkezik a jog" - hangsúlyozta.

A KÖH vezetője nagy fontosságot tulajdonít annak, hogy az állam gazdasági eszközökkel is ösztönözze a beruházókat az örökségvédelemben való részvételre. Mint emlékeztetett, erre különböző gyakorlatok léteznek Nyugat-Európában, így érdemes megvizsgálni, hogy Magyarországon melyik lenne leginkább alkalmazható.

"Úgy látom, hogy a kormánynak szándéka felgyorsítani az EU-s projekteket, ezek sok helyen érintenek örökségvédelmi helyszíneket, így speciális munkahelyeket kívánnak. A kulturális örökség gazdasági erőforrásként betöltött szerepét stratégiai szinten nagyon erősen be kell vinni a gondolkodásba, erre a Nemzetgazdasági Minisztérium is nyitott" - jegyezte meg Cselovszki Zoltán, hozzáfűzve: a 2013-as költségvetés is éppen a beruházás-élénkítő stratégián alapul.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!