Magyarország

2012.06.04. 19:06

Cozma-gyilkosság - A család 200-250 millió forintot kér a kártérítési perben

Budapest, 2012. június 4., hétfő (MTI) - A Cozma-gyilkosság nemrég jogerősen lezárult büntetőpere után hétfőn megkezdődött a polgári kártérítési per a Fővárosi Törvényszéken. A család 200-250 millió forint kártérítést kér.

Budapest, 2012. június 4., hétfő (MTI) - A Cozma-gyilkosság nemrég jogerősen lezárult büntetőpere után hétfőn megkezdődött a polgári kártérítési per a Fővárosi Törvényszéken. A család 200-250 millió forint kártérítést kér.

A Marian Cozma szülei és két lánytestvére nevében eljáró Helmeczy László ügyvéd a tárgyaláson azt közölte, hogy 150 millió forint nem vagyoni kártérítésre tartanak igényt. Az ügyvéd a tárgyalás szünetében az MTI-nek azt mondta, vagyoni kártérítés címén további 50-100 millió forintot kérnek majd az alperesektől, a büntetőügyben elítélt személyektől.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. Az ügy büntetőpere április 27-én ért véget; a Győri Ítélőtábla jelentősen enyhítette az első fokon kirótt büntetéseket. A másodfokú ítélet életfogytiglani fegyházról 18 év börtönre enyhítette Raffael Sándor és Németh Győző büntetését, Sztojka Ivánét pedig 20 év fegyházról 8 év börtönre mérsékelte. (Az ügyben egy harmadik, csoportos garázdaság miatt indított eljárás is folyamatban van, az az ügy másodfokon folytatódik.)

A Legfőbb Ügyészség most azt vizsgálja, van-e törvényes lehetőség a jogerős ítélet felülvizsgálatára. A tárgyaláson Helmeczy László jelezte, az ítélet kihirdetésének másnapján indítvánnyal fordult a legfőbb ügyészhez, kérve, hogy Polt Péter terjesszen elő felülvizsgálati kérelmet. Az ügyvéd álláspontja szerint a Győri Ítélőtábla ítélete törvénysértő.

Elmondta, azt a tájékoztatást kapta az ügyészségtől, hogy az ítélet írásba foglalása után bekérik az iratokat.

A mostani tárgyaláson - melyen az alperesek nem jelentek meg, csak a védőik - a keresetismertetés után az ügyvédek arról vitáztak, hogy a másodfokú bíróság megváltoztatta-e az elsőfokú határozatban szereplő tényállást, s a gyilkosságot, illetve az ahhoz vezető bántalmazást a tettesek szándék-, illetve akarategységben követték-e el.

A szándékegységben való elkövetésnek az "egyetemleges felelősség" szempontjából van jelentősége, vagyis azért, mert ettől függ, hogy a kártérítési összeget egy vagy több személytől lehet igényelni.

A vita feloldását nehezítette, hogy sem Pataki Árpád bíró, sem az ügyvédek nem kapták még meg a jogerős ítéletet, így annak hiányában nem tudtak a vita végére pontot tenni.

Helmeczy László azt hangoztatta, hogy felbecsülhetetlen vagyoni és nem vagyoni kárt okozott a gyilkosság a családnak. Jelezte: Marian Cozma szülei és testvérei életük támaszát vesztették el. Ezzel összefüggésben jelezte azt is, hogy a sportoló kiemelt jövedelmet kapott, és sportolói pályafutása még legalább tíz évig tartott volna.

Az ügyvéd a tárgyalás szünetében újságíróknak arról beszélt, hogy az alperesek vagyonát már korábban zár alá vették, így a bíróság által várhatóan megítélendő összegnek legalább egy részét be lehet majd hajtani. Ezzel utalt arra, hogy a bűnügyi költségek is több tízmillió forintot tesznek ki, és az eljárás szerint előbb azt kell megtéríteni.

Szikinger István alperesi védő a másodfokú ítélettel kapcsolatban úgy vélte, idő előtti a kereset, és "a jogerős ítéletből kellene kiindulni". A bíróság azonban elutasította az eljárás felfüggesztésére tett indítványát.

Hivatkozott egy alkotmánybírósági állásfoglalásra is, amely kimondja, hogy minden emberi élet értéke egyenlő. Ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy a magyar bírói gyakorlat szerint "néhány millió" forint kártérítést szoktak megítélni a hozzátartozó elvesztése miatti kárfelelősség körében.

A tárgyaláson meghallgatták Marian Cozma apját, Petre Cozmát, aki könnyeivel küszködve arról beszélt, büszke arra, hogy fia Veszprémben játszott, és tudja azt is: a fiára Magyarország is büszke. Azt mondta, a család élete tönkrement, és borzalmas fájdalomként élik meg a történteket. Felidézte fia fogadalmát is, amely szerint csak a pályán és sportszerű eszközökkel szabad küzdeni.

A tárgyalás délután Marian Cozma egyik lánytestvérének a meghallgatásával folytatódott, aki elmondta, testvére a támaszuk volt, ő segítette például a házuk felújítását, ő finanszírozta az egyetemi tanulmányait.

A bíróság tanúként hallgatta meg Hajnal Csabát, az MKB Veszprém ügyvezetőjét is, aki a sportolót jellemezve közölte, Marian Cozmát 2004 óta ismeri, és csak a legjobbakat tudja róla elmondani. Megfogalmazása szerint Marian Cozma nyílt szívű, jólelkű, segítőkész, tisztességes ember volt, aki az irigységet nem ismerte.

Jelezte azt is, Marian Cozmát folyamatosan keresték külföldről is, mégsem ment, mert itt megbecsülték és szeretett náluk sportolni. A sportoló szakmai fejlődéséről szólva az ügyvezető úgy vélte, akár a világ legjobb játékosa is lehetett volna. Közölte azt is, Marian Cozma - ha hajlandó lett volna átigazolni - nemzetközi szinten 500-700 ezer eurót ért volna, különleges fizikai adottságai, "stílusa" és életkora miatt is, "most ért volna a csúcsra".

A következő tárgyalási napot később állapítja meg a bíróság, azon már az alpereseknek is meg kell jelenniük.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!