Magyarország

2012.06.14. 19:37

Az árvíz és a vörös iszap okozta károk helyreállítását finanszírozza Magyarországon az EIB

Budapest, 2012. június 14., csütörtök (MTI) - Projektfinanszírozó szerződést írt alá 63 millió euró összegben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnökével, Wilhelm Moltererrel csütörtökön Budapesten.

Budapest, 2012. június 14., csütörtök (MTI) - Projektfinanszírozó szerződést írt alá 63 millió euró összegben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnökével, Wilhelm Moltererrel csütörtökön Budapesten.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli, hogy a projektfinanszírozási szerződés keretében az EIB a költségvetési kiadások kedvező feltételekkel történő finanszírozásán keresztül jelentős mértékben hozzájárul a 2010-ben vörösiszap-katasztrófa sújtotta terület rehabilitációjához, és az árvíz, valamint a szélsőséges időjárási viszonyok által okozott károkat megelőző beruházásokhoz.

A minisztérium emlékeztet arra, hogy Magyarország és az EIB kapcsolatai immár több mint két évtizedre tekintenek vissza, az azóta eltelt időszakban a bank közel 14,6 milliárd euró összegben biztosított forrást több magyarországi fejlesztés finanszírozásához.

A nemzetközi fejlesztési intézmények közül az Európai Beruházási Bank fejti ki Magyarországon a legaktívabb projektfinanszírozási tevékenységet. Az elmúlt két évben az EIB-vel több mint 1,1 milliárd euró összegben született megállapodás hitel nyújtásáról állami projektek finanszírozására és Magyarország szintén 1,1 milliárd eurót hívott le a meglévő állami hitelszerződések alapján.

Az EIB támogatásával megvalósított magyarországi beruházások elsősorban a környezetvédelmet, a közlekedési infrastruktúra fejlesztését érintették, továbbá az ipar, az energetika, a telekommunikáció és az oktatás megújulását segítették. A kedvező pénzügyi feltételek mellett az EIB fontos szerepet játszik az uniós támogatásokból megvalósuló beruházások területén az abszorpciós kapacitás javításában, ezáltal a gazdaság dinamizálásában is - olvasható az NGM közleményében.

A beruházási bank MTI-hez eljuttatott közleményében idézi Wilhelm Molterert, aki üdvözölte, hogy az EIB forrásai olyan intézkedéseket finanszíroznak, amelyek nemcsak visszaállítják a Magyarországon az utóbbi években ért katasztrófák előtti állapotot, hanem elkerülni is segítik a hasonló katasztrófákat a jövőben azzal, hogy az emberek és vagyonuk hatékonyabb védelmét biztosítják.

Az árvízvédelemmel és az árvízkárok helyreállításával kapcsolatban a közleményben a bank kifejti: a hitel azokat az intézkedéseket finanszírozza, amelyeknek elsődleges célja – az árvízvédelmi infrastruktúra és építmények rekonstrukciójával és pótlásával egyidejűleg – a védelem korábbi szintjének visszaállítása, a gátak, szükség- és esővíztározók árvízi kockázatainak csökkentése, rehabilitációja, helyreállítása és megépítése.

A vörös iszap tárolására szolgáló, megrongálódott gátat illetően a projekt olyan lépéseket támogat, amelyek a vörös iszap hatásainak korlátozását szolgálják az érintett területen. Ezek az intézkedések főként a további vörösiszap-kiömlés megelőzését, a közösségi infrastruktúra, ezen belül egy híd és a vasútvonalak helyreállítását és pótlását, 306 ház lebontását, 53 rekonstrukcióját és 111 új ház építését jelentik. A további intézkedések közé tartozik az iszap és a szennyezett talaj remediációja, kitermelése és végleges elhelyezése - közölte az EIB.

Magyarország, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium képvisel, az EIB-hitel felvevője és a beruházás szervezője, a helyi önkormányzatok, valamint a jogosult állami és magánvállalkozások pedig - így a kis- és közepes vállalkozások és a kárral érintett magánszemélyek - a hitel végső kedvezményezettjei.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!