Magyarország

2012.05.25. 15:16

Nyirő József újratemetése - Jobbik: a kormány haladéktalanul lépjen fel a magyarellenes provokációval szemben

Budapest, 2012. május 25., péntek (MTI) - A Jobbik Nyirő József újratemetésével összefüggésben arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy "végre álljon a sarkára és haladéktalanul lépjen fel a nyílt magyarellenes provokációval szemben".

Budapest, 2012. május 25., péntek (MTI) - A Jobbik Nyirő József újratemetésével összefüggésben arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy "végre álljon a sarkára és haladéktalanul lépjen fel a nyílt magyarellenes provokációval szemben". 

Szávay István, a párt országgyűlési képviselője az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében hangsúlyozza: Magyarországnak nyilvánvalóvá kell tennie, hogy "nem tűri történelmi-irodalmi hősei emlékének meggyalázását".

Az ellenzéki politikus kiemeli, felháborodva tapasztalták, hogy a magyar kormány a "már jól megszokott (és megbukott) stratégiát követve csak a párbeszéd és a közép-európai együttműködés fontosságáról" beszél az erdélyi magyarságot ért újabb jogsértések elleni határozott fellépés helyett. Szávay István szerint a helyzetet jól jellemzi, hogy - mint fogalmaz - a "románok bekérették a magyar nagykövetet, ám a magyar félben hasonló lépés fel sem merült". A Jobbik úgy látja, a "becsődölt magyar diplomácia" csak "vergődik" a Nyirő József újratemetését kísérő "román soviniszta megnyilvánulások" közepette - fejti ki a képviselő, aláhúzva: elfogadhatatlannak tartják, hogy az új román kormány a "Ceaucescu-időkre jellemző, szekus módszerekkel, hatósági zaklatásokkal" igyekszik megakadályozni az erdélyi író temetését. "A Nyirő József hamvait szállító zarándokvonat útja körüli huzavona, majd a hivatalos ceremónia betiltása, az Országgyűlés Hivatala gépkocsijának átvizsgálása mind azt bizonyítják, hogy Bukarest célja az erdélyi magyarság és Magyarország provokálása" - teszi hozzá Szávay István.

A jobbikos képviselő emellett elszomorítónak tatja, hogy az "egyre durvább román kormányzati lépések közben az RMDSZ két közismert politikusa, Frunda György szenátor és Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester is az újratemetés ellen ágálók kórusához csatlakozott".

Az MTI értesülései szerint vasárnap kora délután kerül sor Székelyudvarhelyen a Pap-kert elnevezésű magánterületen Nyírő József újratemetésére. Az Országgyűlés hivatala főszervezőként az előkészítés során különös figyelmet fordít a román és a magyar törvények maradéktalan betartására - nyilatkozta az MTI-nek csütörtökön Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!