Magyarország

2012.05.06. 14:41

MSZP: Balog Zoltán vonja vissza az elődje által benyújtott újabb egészségügyi salátatörvényt

Budapest, 2012. május 6., vasárnap (MTI) - Az MSZP azt követeli Balog Zoltán leendő erőforrás minisztertől, hogy első intézkedései között vonja vissza a még elődje, Réthelyi Miklós által benyújtott újabb egészségügyi salátatörvényt, és szerezzen pénzt az egészségügyi dolgozók béremeléséhez - mondta Kökény Mihály, az MSZP Egészségpolitikai Tanácsadó Testületének elnöke vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján

Budapest, 2012. május 6., vasárnap (MTI) - Az MSZP azt követeli Balog Zoltán leendő erőforrás minisztertől, hogy első intézkedései között vonja vissza a még elődje, Réthelyi Miklós által benyújtott újabb egészségügyi salátatörvényt, és szerezzen pénzt az egészségügyi dolgozók béremeléséhez - mondta Kökény Mihály, az MSZP Egészségpolitikai Tanácsadó Testületének elnöke vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján

Kökény Mihály kiemelte: Balog Zoltán számára "nincs kegyelmi időszak", mert egy nagyon súlyos válsághelyzet idején érkezik a magyar egészségügy élére. Mint mondta: az MSZP kíváncsian várja, Balog Zoltánnak van-e megoldása a problémákra, vagy elődjéhez és államtitkárához, Szócska Miklóshoz hasonlóan tudomásul veszi, hogy "mindent megmondanak felülről".

A párt legfőbb kérdése a leendő miniszterhez az, hogy nevét és arcát adja-e ahhoz a salátatörvényhez, amely többek között a nemrég még "történelminek" nevezett orvosi béremelést lefokozza egyszerű bérkiegészítéssé, a pályakezdő nővéreket pedig kizárja a béremelésből - mondta a képviselő.

Ezzel együtt a bérkiegészítés fedezetére semmilyen plusz forrás nem érkezik, így azt máshonnan kell elvonni - mondta Kökény Mihály, aki szerint ez azt jelenti, hogy kevesebb jut majd a kórházakban, szakrendelőkben felújításra, gyógyszerbeszerzésre, az eszközök cseréjére. Ezáltal hosszabbak lesznek a várólisták, "tovább romlik a kórházi és szakrendelői ellátás színvonala" - fogalmazott a képviselő.

Kökény Mihály arra is kitért, hogy az új salátatörvény tervezete értelmében a kórházvezetők befolyása minimálisra zsugorodik, az egészségügyért felelős miniszter kezében pedig "soha nem látott hatalom összpontosulna". A miniszternek módja, lehetősége lesz arra, hogy az államosított kórházakban vezetőket nevezzen ki, vagy váltson le, döntsön a kórházak költségvetésének jóváhagyásáról, továbbá meghatározhatja a teljesítményértékelés szabályait.

Az MSZP Balog Zoltántól, minisztersége küszöbén azt kérdezi: elfogadja-e a gyógyszerkassza megfelezését, és azt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Széll Kálmán Terve Magyarországot az egészségügyi közkiadások tekintetében, "az Európai Unió sereghajtói közé süllyeszti". Az ellenzéki párt kíváncsi arra is, hogy a leendő miniszter elfogadja-e azt a kormányrendeletet, amely "egy sajátos jogi értelmezéssel" a kórházi adósságrendezésre tavaly adott 27 milliárd forintból, 12 milliárdot utólag visszavon, "veszélyeztetve ezzel az érintett intézmények működését".

Mindezek mellett az MSZP-t az is érdekli, hogy a leendő miniszter "elfogadja-e, hogy az étrendi előírások betartására anyagi okok miatt képtelen cukorbetegektől megvonják a korszerű inzulinkezelést" - fejtette ki a szocialista képviselő.

Kökény Mihály megjegyezte: jól emlékszik arra, hogy Balog Zoltán korábban "milyen elszántsággal" állt ki a betegek, köztük a pszichiátriai betegek jogainak védelmében. Ennek kapcsán felidézte, amikor Balog 2007. áprilisában az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása ellen tiltakozott. Mint a szocialista politikus kiemelte: "az MSZP kíváncsi, hogy Balog Zoltán miniszterként is kiáll-e majd a betegek jogaiért, az egészségügyi dolgozók helyzetének javításáért".

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője csütörtökön jelentette be, hogy lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, a tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök.

Balog Zoltán a miniszteri jelölését nagy megtiszteltetésnek nevezte, a megbízatást elvállalta. Az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: terveiről és minden egyéb részletkérdésről a parlamenti bizottsági meghallgatásokon kíván beszámolni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!