Magyarország

2012.05.02. 13:45

MOK: hátrányosan érinti az ágazatban dolgozókat az újabb egészségügyi salátatörvény

  Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) - A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint hátrányosan érinti az ágazat dolgozóit a parlamentnek múlt pénteken benyújtott egészségügyi salátatörvény számos pontja.

 

Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) - A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint hátrányosan érinti az ágazat dolgozóit a parlamentnek múlt pénteken benyújtott egészségügyi salátatörvény számos pontja.

Éger István, a köztestület elnöke szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: miután megismerték a törvénytervezetet, a "rendkívül rövid", egy napos határidő ellenére a kamara benyújtotta részletes véleményét, egyúttal külön levélben, és telefonon is felkereste Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt, jelezve: a jogszabály életbe lépése az ágazatban további fesztültségek forrása lehet, "az orvoskar elégedetlenségét, menekülését" fogja generálni, ezért szeretnének egyeztetni a tervezetről. A kamara ezen felajánlására válasz nem érkezett - mondta. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter múlt pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatát, az újabb egészségügyi salátatörvényt. A törvényjavaslat nagy részben a dolgozók anyagi, illetve munkakörülményeit szabályozza. Részletesen meghatározza az egészségügyi dolgozók számára elrendelhető ügyeletek, túlmunkák, valamint készenlétek időtartamát és annak díjazását, továbbá rendelkezik a dolgozók "egészségügyi válsághelyzetben" történő kirendelésének szabályairól. A javaslat értelmében a központi gyakornokokat, illetve rezidenseket foglalkoztató egészségügyi szolgáltatónál helyi érdekképviseleti szerv hozható létre, amely előzetes véleményt nyilvánít a központi gyakornokokat, illetve rezidenseket érintő döntéseket megelőzően.

Ezen helyi érdekképviseleti szervek tevékenységét a központi gyakornokok, illetve rezidensek országos érdekképviseleti szerve koordinálná a jövőben. Éger István kifejtette: a kamara sérelmezi többek között, hogy "a korábban beharangozott béremelés" törvényi hátterének megteremtése kapcsán az előterjesztés a szakdolgozók és az egészségügyi diplomások tekintetében ír elő alapbéremelést, az orvosok számára viszont alapbér plusz bérkiegészítés a megfogalmazás. Ezen felül beláthatatlan időre befagyasztják a dolgozók ügyeleti díját. Mindemellett az orvosok két műszak közötti 11 órás pihenőidejét tizenegy óráról nyolcra csökkentenék, az egy hónapban elrendelhető orvosi készenlétek számát másfélszeresére, négyről tízre emelnék. Éger István azt is kiemelte, hogy "az orvosok számára a vasárnap ezentúl kedden lesz", ugyanis mint kifejtette, a javaslat értelmében az orvosok pihenőnapját nem lenne kötelező hétvégén kiadni. Éger István arra is kitért, hogy míg az egészségügyi törvény korábban soha nem foglalkozott a dolgozók érdekvédelmével, most egyes orvosrétegeket emelnének ki. A kamarai elnök szerint ezzel törvényi szinten alkalmaznak megosztó taktikát az egyes egészségügyi érdekképviseleti szervek között. A MOK elnöke azt is elmondta: csak a múlt héten két kollégája jelentette be, hogy külföldön folytatja tovább pályáját. Éger István szerint az egészségügyi ágazatban még mindig nagy az elégedetlenség, az elvándorlás mértéke továbbra is emelkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!