Magyarország

2012.05.22. 17:32

A mobiltárca visszaszoríthatja a készpénzforgalmat

    Budapest, 2012. május 22., kedd (MTI) - A mobil NFC technológia kereskedelmi bevezetése a Magyar Mobiltárca Szövetség szerint alapjaiban változtathatja meg a hazai fizetési kultúrát: visszaszoríthatja a készpénzforgalmat, a bankkártya pedig idővel el is tűnhet a piacról.

 

 

Budapest, 2012. május 22., kedd (MTI) - A mobil NFC technológia kereskedelmi bevezetése a Magyar Mobiltárca Szövetség szerint alapjaiban változtathatja meg a hazai fizetési kultúrát: visszaszoríthatja a készpénzforgalmat, a bankkártya pedig idővel el is tűnhet a piacról.

 

Magyarország az elsők között indíthatja el a mobil NFC (near field communication - rövid hatótávú rádiófrekvenciás szabvány) technológián alapuló szolgáltatásokat, a kereskedelmi bevezetés hazai sikeréhez pedig minden tényező adott - ismerteti a szervezet közleményében.

A bankkártyák számának emelkedése 2008 óta megállt, a hitelkártyák mennyisége pedig jelentősen - 25 százalékkal, mintegy 600 ezer darabbal - csökkent. Magyarországon 0,9 darab bankkártya jut egy főre, míg az európai átlag 1,4. Ezzel szemben a mobiltelefon-penetráció már 2007-ben elérte a 100 százalékot, ami azt jelenti, hogy minden magyar állampolgárra egy mobilkészülék jutott - mutat rá a szervezet.

"A három hazai nagy mobilszolgáltató jelenleg együttesen mintegy 11 millió aktív SIM kártyával rendelkezik. A mobiltelefon a mindennapok elengedhetetlen kelléke lett és hamarosan a pénztárcánk tartalma is beköltözhet a készülékbe" - idézi a közlemény Pukler Gábort, a Magyar Mobiltárca Szövetség elnökét.

A kényelmi szempontok mellett számos üzleti és környezetvédelmi érv szól a mobiltárca mellett. Az NFC képes készülék csökkentheti a készpénzhasználatot és kiválthatja a pénztárcákban lapuló plasztikkártyákat is. A tranzakciók sokkal kényelmesebbek és gyorsabbak lesznek, így a felhasználók időt, a piaci szereplők pedig energiát spórolnak meg. A különböző hűség- és törzsvásárlói kártyák, jutalompontok és kuponok pedig különböző alkalmazások formájában beköltözhetnek a mobiltelefonokba. A biztonsági elem a SIM kártya, amelyet eleve egyedi, személyes kód véd meg az illetéktelen használattól.

"Bár számos, egymástól eltérő megoldás létezik az érintésmentes tranzakciókra, egy alapvető kérdés megválaszolásával könnyen meghatározhatjuk a fejlődés irányát. Nem mindegy ugyanis, hogy a készülékben, egy, a telefonba helyezett SD kártyán, vagy éppen a SIM kártyán van a biztonsági kontroll" - magyarázza a közleményben Lemák Gábor, a Mobiltárca főtitkára. "Mindez technológiai kérdésnek tűnhet, ám a három biztonsági variáció három gyökeresen eltérő mobil NFC ökoszisztémát feltételez. A szövetség tagjai logikus megoldásként a SIM kártya mellett tették le voksukat".

Az idén 200 millió NFC képes mobiltelefon kerül forgalomba, 2013-ra pedig számuk már a 300 milliót is elérheti. A kritikus tömeg ugyanakkor az elfogadói oldalon is szükséges ahhoz, hogy a technológiában rejlő hatalmas potenciált a piaci szereplők kihasználhassák. A mobiltárca ugyanakkor a fizetésen túl még ezernyi innovációt kínál. Az NFC technológiában, az érintésmentes kommunikációban rejlő lehetőségek kihasználása csak az alkalmazásfejlesztők fantáziáján múlik - mutat rá a közlemény.

A Magyar Mobiltárca Szövetség 2011 júniusában alakult - eredetileg egyesületi formában - hat szolgáltató, a Magyar Telekom, a Vodafone, a Telenor, az OTP, a Mastercard és a SuperShop összefogásának eredményeképpen az innovatív, mobil NFC technológiára alapuló fizetési megoldások, rendszerek és szolgáltatások elterjedésének előmozdítására, az ezzel kapcsolatos szakmai irányelvek kialakítására és betartatására, a szakmai színvonal biztosítására és folyamatos fejlesztésére, valamint a technológia mögött lévő platform egységesítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!