Magyarország

2012.04.05. 16:11

Navracsics Tibor: a magyar-lengyel barátság örökkévaló

  Veszprém, 2012. április 5., csütörtök (MTI) - A magyarok és a lengyelek örök barátságának állít emléket a Szétlőtt városok Poznan-Budapest 1956 című kiállítás - mondta Navracsics Tibor csütörtökön Veszprémben.

 

Veszprém, 2012. április 5., csütörtök (MTI) - A magyarok és a lengyelek örök barátságának állít emléket a Szétlőtt városok Poznan-Budapest 1956 című kiállítás - mondta Navracsics Tibor csütörtökön Veszprémben.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a kiállítás megnyitóján kifejtette: a magyar és lengyel nemzet történelmében voltak fordulópontok, amikor megkérdőjezhetetlenül ki kellett nyilvánítani és habozás nélkül ki is nyilvánította a két nemzet az egymás iránt érzett barátságát.

A Szétlőtt városok kiállítás egy ilyen fordulópontra emlékeztet, egy pillanatát merevíti ki a magyar-lengyel barátságnak. Az ezeréves barátságban nehéz megmérni - folytatta a politikus -, hogy a legjelentősebb pillanatról van-e szó, vagy csak az esemény közelsége jelenti, hogy különösen fontosnak tartjuk 1956-ot, amely "csodás példája" a két nemzet egymás iránt érzett szimpátiájának.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: egy másik kommunista ország polgárai kétszeres kockázatot vállalva segítettek az 1956-os események után menekülő magyaroknak. A magyarok és a lengyelek örök barátságának állít emléket a tárlat - állapította meg.

A kiállítást a veszprémi polgármesteri hivatal aulájában Michal Andrukonis, a Lengyel Köztársaság magyarországi tanácsosa nyitotta meg. Beszédében azt emelte ki, hogy a lengyelek és a magyarok egyaránt ápolni kívánják a történelmi kapcsolatokat. Fontosnak nevezte az emlékezést a két ország közös múltjára.

A Szétlőtt városok kiállítás az 1956. júniusi poznani munkásfelkelést és a néhány hónappal későbbi magyar forradalmat mutatja be a fényképekkel gazdagon illusztrált tablókon. A tárlat a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet, a budapesti 1956-os Intézet és a varsói Magyar Kulturális Intézet közreműködésével valósult meg.

A 32 tablóból álló tárlatot először 2011. március 23-án, a lengyel-magyar barátság napján mutatták be Poznanban. Magyarországra október 18-án hozták át a kiállítás anyagát. Februárban Hódmezővásárhelyen mutatták be, Veszprém már a negyedik helyszíne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!