Magyarország

2012.04.11. 10:38

Navracsics: a miniszterelnök nem köteles információkat közölni szabadságáról

  Budapest, 2012. április 11., szerda (MTI) - Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter közlése szerint a miniszterelnök nem köteles nyilvánosságra hozni a szabadsága alatti tevékenységével kapcsolatos adatokat.

 

Budapest, 2012. április 11., szerda (MTI) - Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter közlése szerint a miniszterelnök nem köteles nyilvánosságra hozni a szabadsága alatti tevékenységével kapcsolatos adatokat.

A kormányfőhöz a Demokratikus Koalíció politikusa, a független országgyűlési képviselő, Varju László fordult írásbeli kérdéssel annak tisztázását várva: jól érti-e, hogy a mindenkori miniszterelnök szabadsága (mikor megy szabadságra, mennyi időre és hová) a kormány szerint nem köz-, hanem magánügy, és hogy ezekről a kérdésekről a kabinet szerint még utólagosan sem kell tájékoztatni a közvéleményt. "Ugyanez volt-e a felfogásuk az előző két kormányzati ciklus idején, ellenzékben is? Ha igen, úgy miért követelték akkoriban rendszeresen a miniszterelnöki szabadság említett részleteinek nyilvánosságra hozatalát?" - kérdezte.

A miniszterelnök helyett válaszoló Navracsics Tibor - a parlamenti honlapon is elérhető reagálásában - erre azt közölte: az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény értelmében közérdekből nyilvános adat a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörében eljáró személy neve, feladatköre, munkaköre, vezetői megbízása, valamint a közfeladat ellátásával összefüggő egyéb személyes adata és azon személyes adatai, amelyek megismerhetőségét törvény előírja. "Mivel a szabadság alatti tevékenység annak lényegénél fogva az érintett személy által ellátott közfeladattal nincs összefüggésben, az a magánszemély közfeladattal össze nem függő személyes adata", amelynek nyilvánosságra hozatalára sem az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény, sem más jogszabály alapján "nem áll fenn jogi kötelezettség" - írta.

Varju László korábban már érdeklődött arról, hogy Orbán Viktor idén volt-e már szabadságon, amelyre - szintén Navracsics Tibortól - március 21-én azt az írásbeli választ kapta: a miniszterelnök - aki az általános szokásnak megfelelően szabadsága idejére mindig lemond a személybiztosításról - az idei esztendőben egy napot volt szabadságon. A szabadságok időtartama alatti magánutak célját éppen azért nem hozzák nyilvánosságra, hogy lehetőség legyen a személybiztosításról történő lemondásra - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!