Magyarország

2012.04.30. 13:41

Külföldi sajtó Magyarországról - Orosz lap a Nabuccóról, Die Welt-írás Gyurcsány plágiumáról

  Moszkva, Berlin 2012. április 30., hétfő (MTI) - A Kommerszant-Vlaszty című orosz hetilap legfrissebb, április 29-i keltezésű számában a Nabuccóról írt, a berlini Die Welt a Gyurcsány Ferencre vetülő plágiumgyanúval foglalkozott.

 

Moszkva, Berlin 2012. április 30., hétfő (MTI) - A Kommerszant-Vlaszty című orosz hetilap legfrissebb, április 29-i keltezésű számában a Nabuccóról írt, a berlini Die Welt a Gyurcsány Ferencre vetülő plágiumgyanúval foglalkozott.

Kérdésessé vált az Északi Áramlatnak komoly konkurenciát jelentő Nabucco-projekt jövője azzal, hogy a Mol magyar olajvállalat kivonul a nemzetközi gázvezeték-építési beruházásból - írta a Kommerszant-Vlaszty legfrissebb számában. Szakértők megjegyzik, hogy a döntésnek politikai okai lehettek. Figyelmet érdemel az a tény, hogy a Mol első nyilatkozatai visszafogottak voltak, és szó sem esett bennük a gázvezeték megépítésére létrehozott konzorciumból való kiszállásról. "A Nabucco-projekttel kapcsolatban több bizonytalanság merült fel, amelyeket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni" - idézte a lap a Mol első nyilatkozatát, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök azon bejelentésére reagáltak, miszerint a társaság kivonul a beruházásból.

Úgy tűnik, hogy a projektből való kivonulásról állami szinten született döntés, és csak utólagos tájékoztatást kapott a vállalat vezetése, amely előbb nem tudott magyarázatot adni. "Amúgy még akkor is, ha a kivonulásról való döntést nem teljesen a politikától függetlenül hozták meg, Orbán Viktor magyar miniszterelnök teljes mértékben kiérdemelte a Kommerszant-Vlasztytól az Oroszország Hőse címet a Nabucco-projekt szétveréséhez nyújtott hozzájárulásával" - írta a lap.

A Die Welt című német konzervatív lap hétfőn a címoldalon közölt beszámolóban foglalkozott a Gyurcsány Ferenc szakdolgozata körüli plágiumgyanúval, A következő szélhámos címmel számolt be a diplomamunka körül kibontakozott ügyről. Az írás szerzője, Boris Kálnoky megjegyezte: Magyarországon "a plágiumvádak vadászidénye van". Felidézte: április 2-án lemondott Schmitt Pál államfő, miután a HVG című "ellenzéki lap leleplezte", hogy dolgozata nagy részét másolta. A "másik oldal bosszúja azonnal következett" - tette hozzá. Kálnoky ismertette az ügy eddigi fejleményeit, megjegyezve, hogy a KDNP "már Gyurcsány távozását követeli". Hozzátette: a "volt kommunista (Gyurcsány) erősen megosztó figura, aki nagyban hozzájárult a magyarországi politikai árokharc visszataszítóságához". A szerző végül megjegyezte: "nehezen elképzelhető, hogy (Gyurcsány) egyszerűen elvörösödik és elnémul".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!