Magyarország

2012.04.06. 16:03

Hideget hoz a nyuszi, de felmelegedés követi

  Budapest, 2012. április 6., péntek (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: A hétvégére ismét jelentősen átalakul időjárásunk. A hét közepén sokfelé 20 fok feletti meleget hozó délnyugati áramlást vasárnaptól északi áramlás váltja fel, amelynek hatására a húsvéti ünnepekre közel 10 fokkal esik vissza a hőmérséklet.

 

Budapest, 2012. április 6., péntek (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: A hétvégére ismét jelentősen átalakul időjárásunk. A hét közepén sokfelé 20 fok feletti meleget hozó délnyugati áramlást vasárnaptól északi áramlás váltja fel, amelynek hatására a húsvéti ünnepekre közel 10 fokkal esik vissza a hőmérséklet.

Időjárási helyzet Európában:

A Skandináv-félsziget fölött ciklon örvénylik, amelynek hatására arrafelé, valamint Izlandon többnyire erősen felhős az ég, és szórványosan fordul elő eső, a keleti tájakon havazás. Sekély ciklonális mező helyezkedik el Európa középső és déli területe fölött.

Ennek északi peremén egy hosszan elnyúló hullámzó frontrendszer található. A frontálzóna mentén, valamint a nedves, labilis légállapotú levegő miatt másutt is záporok, zivatarok alakulnak ki.

A két rendszer között a Brit-szigetektől Dánián át egészen a Kelet-európai-síkság északi részéig anticiklon húzódik. Arrafelé általában kevés a felhő, napos az idő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk déli felén általában 15 és 27 fok között változik, ennél jóval hidegebb van északon, ahol többnyire 2, 8 fok között alakul a maximum-hőmérséklet, sőt a Skandináv-félsziget északi részén még napközben is fagy. Szombat estig még az említett sekély ciklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, majd holnap este markáns hidegfront érkezik..

Várható időjárás az ország területén húsvétig:

Pénteken többnyire erősen felhős lesz az ég, de eleinte középen és keleten, délután délnyugaton, nyugaton lehet napsütés. Átmeneti szünetekkel keleten többfelé, másutt szórványosan várható eső, zápor, a középső és a keleti országrészben zivatar is kialakul. Helyenként jelentősebb csapadék is lehullhat. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében pedig átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután általában 17, 23 fok között alakul, nyugaton azonban ennél hidegebb lesz. Késő este 9, 15 fok között várható a hőmérséklet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5, 10 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 13, 18 fok között várható, de nyugaton ennél hidegebb, keleten pedig melegebb is lehet.

Szombaton erősen felhős lesz az ég, de eleinte főként keleten, északkeleten még néhány órára kisüt a nap. A Dunántúlon többfelé, másutt szórványosan várható eső, zápor. Az északnyugati, nyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5, 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13, 18 fok között várható, de nyugaton ennél hidegebb, keleten pedig melegebb is lehet.

Vasárnapra jelentősen visszaesik a hőmérséklet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 1, 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8, 12 fok között alakul. Délután északnyugat felől egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Elszórtan zápor előfordulhat, a hegyekben hózápor is lehet. Az északi, északnyugati szél sokfelé viharossá fokozódik.

Hétfőn gyengén felhős, napos, száraz idő várható. Mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +2, -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8, 12 fok között alakul.

Keddtől felmelegedés kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!