Magyarország

2012.04.23. 11:47

Hamis tanúzás miatt vádat emeltek Szilvásy György ellen

  Budapest, 2012. április 23., hétfő (MTI) - Hamis tanúzás miatt vádat emeltek Szilvásy György egykori titokminiszter ellen a Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár ügyében folyó nyomozás során - különleges facsemetékkel kapcsolatban - tett vallomása miatt.

 

Budapest, 2012. április 23., hétfő (MTI) - Hamis tanúzás miatt vádat emeltek Szilvásy György egykori titokminiszter ellen a Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár ügyében folyó nyomozás során - különleges facsemetékkel kapcsolatban - tett vallomása miatt.

Skoda Gabriella, a Főváros Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-vel azt közölte: a Budapesti Nyomozó Ügyészség vádat emelt dr. Sz. György ellen büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntette miatt.

A vádirat lényege szerint a vádlott 2010. július 27-én egy, a Budapesti Nyomozó Ügyészségen hűtlen kezelés bűntette miatt indult (jelenleg a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő) bűnügyben tanúkihallgatása során az ügy lényeges körülményére nézve valótlan tartalmú vallomást tett.

Az eljárást a Pesti Központi Kerületi Bíróság folytatja - tette hozzá a szóvivő.

Skoda Gabriella tavaly áprilisban tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség hamis tanúzás miatt gyanúsítottként hallgatta ki az egykori minisztert, aki érdemi és részletes védekezést terjesztett elő, illetve panasszal élt kihallgatása ellen.

A m1 Híradója akkor arról is beszámolt, hogy a Gyurcsány-kormány titokminisztere a gyanú szerint 2010. július 27-én, a Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár ellen folyó nyomozás során tett valótlan tartalmú tanúvallomást. Szilvásy György az ügyészségi nyomozók kérdésére, akkor azt mondta, kifizette azt a harminc különleges gesztenyefa-csemetét, amelyet Benedek Fülöp szerzett neki, az ügyészség szerint viszont nem fizette ki - hangzott el a Híradóban.

Benedek Fülöp 2003 és 2006 között az agrártárca közigazgatási, majd 2006-tól 2008-ig szakállamtitkára, 2008 és 2009 között a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese volt. E tisztségeiben végzett tevékenysége nyomán több ügyben gyanúsítottként hallgatták ki az egykori államtitkárt, egyebek mellett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt. Az egyik ügyészségi gyanúsítás lényege szerint "B. Fülöp 2005-2007-ben jogosulatlanul szervezett meg reprezentációs célú protokollvadászatokat, illetve 2006-ban közreműködött abban, hogy saját célra megrendelt facsemeték ellenértékét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet fiktív tanácsadói szerződések megkötése útján fizesse ki". A Fővárosi Ítélőtábla Benedek Fülöpöt egy másik ügyben tavaly márciusban jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönre és hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte egy pákozdi ingatlanügylet során elkövetett hivatali visszaélés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!