Magyarország

2012.04.24. 11:03

Civil szervezetek: Navracsics Tibor vonja vissza a vöröscsillag-viselés tilalma mellett kiálló határozatot!

  Budapest, 2012. április 24., kedd (MTI) - Közös felhívást intézett Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez 19 civil szervezet, azt kérve: vonja vissza a múlt pénteken benyújtott országgyűlési határozati javaslatát, amely szerint a kormány a kitart a vöröscsillag-viselés tilalma mellett és nem ért egyet az Emberi Jogok Európai Bíróságának az ügyben hozott ítélete végrehajtásával.

 

Budapest, 2012. április 24., kedd (MTI) - Közös felhívást intézett Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez 19 civil szervezet, azt kérve: vonja vissza a múlt pénteken benyújtott országgyűlési határozati javaslatát, amely szerint a kormány a kitart a vöröscsillag-viselés tilalma mellett és nem ért egyet az Emberi Jogok Európai Bíróságának az ügyben hozott ítélete végrehajtásával.

Az aláírók nevében Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben kedden közölte: a civilek egyúttal felszólítják az országgyűlési képviselőket, hogy ha a miniszter fenntartja a határozati javaslatot, arra szavazzanak nemmel.

A civil szervezetek úgy vélik, "a jogi relevanciával nem, de politikai jelentőséggel bíró határozat" nemzetközi szerződést sértene. Emlékeztettek: a nemzetközi bíróság tavaly ősszel már második esetben állapította meg, hogy a vörös csillag nyilvános viselésének büntetőjogi tilalmával Magyarország megsérti az európai emberi jogi egyezményben biztosított szólásszabadsághoz való jogot. Navracsics Tibor határozati javaslata értelmében a kifogásolt paragrafus továbbra is érvényben maradna, és Magyarország nem fizetné ki a bíróság által megítélt kártérítést sem.

A civil szervezetek kiemelték: "egyetlen országgyűlési képviselő vagy párt sem kért vagy kapott felhatalmazást arra a választóitól, hogy Magyarország megszegje az Európa Tanács tagjaként rá háramló kötelezettségeit". Az Európa Tanácsban viselt tagságból fakadó kötelezettségek megszegésével pedig Magyarország "egy újabb frontot nyithat meg az Európai Unióval folytatott viták küzdőterén, ráadásul olyan kérdésben, amelyben a kormány álláspontja védhetetlen" - tették hozzá.

Ennek minden felelőssége a határozati javaslat benyújtóját és az azt megszavazókat terheli, a következményeket pedig minden magyar állampolgár viselni fogja - fogalmaznak a felhívásban, amelynek aláírói között szerepel többek között az Amnesty International Magyarország, a Minority Rights Group Európa, a Magyar Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Szivárvány Misszió Alapítvány, valamint a Független Rendőr Szakszervezet is.

Navracsics Tibor múlt pénteken azzal összefüggésben terjesztette a parlament elé jelentését és határozati javaslatát, hogy márciusban jogerőre emelkedett az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete Fratanolo Jánosnak, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének ügyében.

A volt pártelnök egy 2004. május 1-jei pécsi szakszervezeti rendezvényen viselt ötágú vörös csillagot, majd nyilatkozott a helyi televíziónak, ezzel pedig a kitűzőt a nézők is láthatták. Emiatt Fratanolo János ellen 2007-ben büntetőeljárás indult, és megrovásban részesítették. Ő azonban a strasbourgi bírósághoz fordult, amely jogsértőnek minősítette elítélését. A testület álláspontja szerint Magyarország megsértette a korábbi pártelnök szabad véleménynyilvánításhoz való jogát.

Navracsics Tibor által benyújtott, az ítélettel kapcsolatos jelentésből kiderült: a kabinet nem ért egyet az emberi jogi bíróság jogerős ítéletének végrehajtásával, amely értelmében a magyar államnak a vöröscsillag-viselés miatt elmarasztalt Fratanolo Jánosnak négyezer euró kártérítést továbbá kétezer-négyszáz euró perköltséget kellene fizetnie június 8-ig.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 közleményben tiltakozott a miniszter javaslata ellen és bejelentette, az ügyben az Európa Tanács eljárását kezdeményezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!