Magyarország

2012.04.26. 16:00

A magyar kormány visszakéri a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport restaurálásából fennmaradt pénzt

  Kolozsvár, 2012. április 26., csütörtök (MTI) - A kolozsvári városi tanács csütörtökön délután tárgyalja a magyarországi Nemzeti Erőforrás Minisztérium kérését, amelyben a tárca a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport restaurálására kifizetett pénz el nem költött részét kéri vissza.

 

Kolozsvár, 2012. április 26., csütörtök (MTI) - A kolozsvári városi tanács csütörtökön délután tárgyalja a magyarországi Nemzeti Erőforrás Minisztérium kérését, amelyben a tárca a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport restaurálására kifizetett pénz el nem költött részét kéri vissza.

A kolozsvári Szabadság napilap cikke szerint Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára még januárban levélben kérte a kolozsvári polgármesteri hivatalt, hogy fizesse vissza a magyar költségvetésből a szoborcsoport restaurálására átutalt, de el nem költött összeget. Az átirat szerint a magyar kormány 55 789 eurót követel vissza a kolozsvári városvezetéstől.

László Attila, Kolozsvár alpolgármestere a Szabadságnak elmondta, a városvezetés csak 18 940 eurós tartozásról tud. Az alpolgármester szerint az árfolyam-különbözet okozza, hogy eltér a budapesti és a kolozsvári számítás. Az Ora de stiri hírportál szerint az önkormányzati képviselőknek elkészített tájékoztató szerint a Mátyás-szoborcsoport restaurálására a román és a magyar állam összesen 688 422 eurót költött. A kormányközi megállapodás szerint a restaurálás költségeit a két kormány fele-fele arányban viselte, tehát a magyar félre eső rész 344 211 euró.

Radu Moisin, Kolozsvár megbízott polgármestere az Ora de stiri portálnak elmagyarázta, a magyar kormány 400 ezer euróból kéri a visszajárót, de a kolozsvári önkormányzat számlájára valójában csak 363 151 euró folyt be. "Ezt mi be tudjuk bizonyítani" - nyilatkozta a megbízott polgármester, aki szerint minden bizonnyal valamely magyarországi hivatalban hibázták el a számítást. Radu Moisin azt is hozzátette, azért terjesztik a városi tanács elé az ügyet, mert megtörténhet, a városi tanácsosok azt javasolják majd, hogy kérjék a magyar kormánytól az összeg rendeltetésének a megváltoztatását.

A szoborcsoport restaurálásának a közös finanszírozásáról 2008. november 22-én Budapesten írtak alá szerződést, a megvalósíthatósági tanulmányban 800 ezer euróra becsülték a munkálatok költségeit. A magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium 2009. március 3-án utalta át a kolozsvári önkormányzatának a felújításhoz szükséges összeg

felét, közel 100 millió forintot. A szoborcsoport restaurálására vonatkozó közbeszerzési eljárást a romániai Concefa Rt. nyerte meg 380 ezer eurónak megfelelő ajánlatával. 2009 júniusában két pályázó cég, a nagyszebeni Sinecon Kft. és a magyarországi Kalória Hőtechnikai Kft. is óvást terjesztett be, de a szerződést az önkormányzat a Concefa RT-vel kötötte meg. A munkálatokat 2010 júliusára kellett volna befejezni, a kivitelező azonban többször is halasztást kért, és a restaurálásra szánt pénzkeret kibővítését kérte. A felújított szoborcsoportot végül 2011. április 2-án avatta fel Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Kelemen Hunor román kulturális miniszter.

2011 májusában a magyarság által sértőnek tekintett feliratot tartalmazó tábla jelent meg a szobor talapzatánál. „A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult” szöveggel. Az idézet Nicolae Iorga román történésztől származik. Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter a restaurálás építési engedélyében nem szereplő felirat eltávolítására szólította fel a polgármesteri hivatalt, ezt azonban az önkormányzat elutasította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!