Magyarország

2012.03.02. 12:49

Vérengző beszámolók miatt több milliós bírság a TV2-nek

Budapest, 2012. március 2., péntek (MTI) - A médiatanács 7,5 millió forintos bírságot szabott ki a TV2-re "vérengző beszámolók" és az emberi méltóság megsértése miatt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az MTI-nek pénteken megküldött közleményében a kereskedelemi televízió egyik jogsértését súlyosnak nevezte.

Budapest, 2012. március 2., péntek (MTI) - A médiatanács 7,5 millió forintos bírságot szabott ki a TV2-re "vérengző beszámolók" és az emberi méltóság megsértése miatt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az MTI-nek pénteken megküldött közleményében a kereskedelemi televízió egyik jogsértését súlyosnak nevezte.  

Az NMHH tájékoztatása szerint az egyik - ötmillió forintos büntetést - azért kapta a TV2, mert egy gyilkosság áldozatának kiskorú gyerekeit, köztük egy 9 évest, megalázó módon szerepeltette a Mokkában. További 2,5 millió forintos bírság pedig egy korhatári besorolást sértő hírműsorért szabott ki a tévére.

A Médiatanács e heti ülésén megállapította, hogy a TV2 Tények Reggel és Mokka című műsoraiban - ugyanazon hír kapcsán - az emberi méltóság tiszteletben tartását előíró szabályok súlyosan sérültek.

A televízió egy édesanya brutális meggyilkolásáról szóló hírrel foglalkozott egyik híradós összeállításban, majd azt követően egy élő stúdióbeszélgetésben is, ahol az áldozat 9, 13 és 16 éves gyermekeit is megszólaltatta.

A TV2 mindkét anyagban a megölt asszony feltételezett szerelmi viszonyával foglakozott, ráadásul erről a műsorvezető az elhunyt kislányát és fiait vallatta. Mindkét anyagban többször megemlítették, hogy az áldozat alkoholista volt, és mindezt a három gyermeknek is végig kellett hallgatnia.

Közölték, súlyosbítja mindezt, hogy az asszony családtagjai beazonosítható módon – névvel és arcképpel – jelentek meg, és a műsor a család életkörülményeit, magánéletük részleteit is bemutatta.

A döntéshozó megállapította, hogy a jogsértés súlyos volt, ezért – annak ellenére, hogy a TV2-n először fordul elő ilyen eset – ötmillió forint büntetést szabott ki. A döntéssel kapcsolatban utaltak arra, hogy korábban a hatóság összesen három hasonló ügyben indított eljárást, de a szankciók egyik esetben sem haladták meg az 500 ezer forintot.

Az NMHH tájékoztatása szerint egy másik alkalommal a TV2 Mokka című műsorában több bűncselekményről szóló hír is adásba került. Az információs magazinban olyan módon és tartalommal számoltak be az esetekről, ami miatt a tudósításokat csak késő este sugározhatták volna.

A korhatár-besorolási szabályok megszegése miatt a csatornának ezért 2,5 milliós büntetést kell megfizetnie.

Közölték azt is, hogy a médiatanács a legtöbb bírságot a kereskedelmi tévékre a rossz korhatári besorolás, vagyis a szexualitás, erőszak, trágárság túlzott megjelenítése miatt szabja ki, és az ilyen jogsértés általában a valóságshow-kra jellemző.

Mint írták, jóval ritkább, de még súlyosabb megítélés alá esik, amikor a televíziók hírműsoraikban olyan megalázó és brutális összeállításokat hoznak le, amelyek az emberi méltóságot sértik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!