Magyarország

2012.03.27. 14:29

ORFK: harminc uzsoraügyben emeltek vádat tavaly november óta

  Budapest, 2012. március 27., kedd (MTI) - A tavaly novemberi jogszabályváltozást követően 130 uzsora-bűncselekmény ügyében zárták le az eljárást, 30 esetben emeltek vádat és jelenleg is 164 ilyen ügy van folyamatban – erről Szelei Pál, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főosztálya gazdaságvédelmi és pénzhamisítás elleni osztályának vezetője beszélt keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 

Budapest, 2012. március 27., kedd (MTI) - A tavaly novemberi jogszabályváltozást követően 130 uzsora-bűncselekmény ügyében zárták le az eljárást, 30 esetben emeltek vádat és jelenleg is 164 ilyen ügy van folyamatban – erről Szelei Pál, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főosztálya gazdaságvédelmi és pénzhamisítás elleni osztályának vezetője beszélt keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az alezredes ismertette: a folyamatban levő ügyekben 638 sértett és 202 gyanúsított van, utóbbiak közül 95-en előzetes letartóztatásban vannak, egy emberrel szemben lakhelyelhagyási tilalom van érvényben. Szelei Pál közlése szerint hónapról hónapra több ilyen bűncselekményre derül fény. Az MTI kérdésére kifejtette: a legtöbb uzsora-bűncselekményt továbbra is Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében követik el. Ugyanakkor hozzátette, hogy az ország minden megyéjében követtek el ilyen bűncselekményt. Az uzsora-bűncselekményt tavaly november óta bünteti szigorúbban a törvény, ettől kezdve már azt is szabadságvesztés fenyegeti, aki csak egyetlen kölcsönért követel uzsorakamatot. Ha a bűncselekményt bűnszervezetben, illetve üzletszerűen követik, el, azért 5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Új elem novembertől, hogy a büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az elkövető feltárja azt, mielőtt a hatóság tudomására jutna. Szelei Pál elmondta: az ORFK bűnügyi főosztálya naponta, hetente és havonta frissíti és összegzi az adatait a sértettek, elkövetők számáról és arról, hogyan zárulnak az eljárások. Az elvégzendő és tervezett nyomozati cselekményekről módszertani útmutatót dolgoztak ki. Az alezredes a sajtótájékoztatón jegyzőkönyvekből és vallomásokból idézett. Az egyik ilyen esetben egy 75 éves nyugdíjas számolt be arról, hogy azt követően kértek kölcsönt, hogy rokkantsági szociális járulékban részesülő feleségével nem tudták kifizetni a fogyasztási zárásként kapott 30 ezer forintos villanyszámlájukat. Tízezer forintot kértek kölcsön, amiért az uzsorás következő hónapban 15 ezer forintot kért, majd amikor azt sem sikerült kifizetniük, a rá következő hónapban 20 ezret, s a tartozás így végül 80 ezer forintra nőtt. Egy másik ismertetett jegyzőkönyv szerint egy 39 éves munkanélküli, négygyerekes özvegy kért kölcsön pénzt, mert a svájci frank alapú hitelének a törlesztőrészlete olyan magas lett, hogy nem tudott venni tüzelőt. A településen élő ismerőstől eleinte kamat nélkül kapott 20-20 ezer forintot, amit vissza is fizetett, majd amikor 40 ezer forintot kért és kapott, a kölcsönadó már 10 ezer forint kamatot kért. Egy harmadik esetben a rendőrök egy épület mellékhelyiségében négy embert találtak. Egy tanú elmondta: azért tartották az embereket ott embertelen körülmények között, hogy azok a ház tulajdonosa által megrendelt munkákat elvégezzék. Ők 50-100 százalékos kamatra kaptak kölcsönt, amit nem tudtak visszafizetni, volt, aki 300 ezer forinttal tartozott. Szelei Pál elmondta: a bűncselekmény áldozatai sokszor visszavonják vallomásukat, ők többnyire nehéz anyagi körülmények között élő, jobbára iskolázatlan emberek, akik nincsenek tisztában a pénz értékével, függnek a kölcsönadótól, és tartanak attól, hogy a megélhetési forrásuk elapad. Az elkövetők pedig – akik gyakran a sértettek közelében élnek – általában jómódúak és kihasználják a kiszolgáltatott helyzetben levőket.

Az alezredes közlése szerint nem ritka, hogy az uzsora-bűncselekmény zsarolással, önbíráskodással, testi sértéssel vagy személyi szabadság megsértésével párosul, mert az elkövetők nem riadnak vissza a fizikai erőszaktól sem. A sajtótájékoztatón kiosztott háttéranyagban további eseteket is felsorolnak: a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság például egy olyan ügyben indított nyomozást, amelynek során ötezer forintot adott kölcsön egy uzsorás pár, s azért ötezer forint kamatot kértek. A pár csapattal, felfegyverkezve, vacsővel, vasvillával ment az adós házához, hogy a megadott tartozás mellett a kamatot is megszerezzék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!