Magyarország

2012.03.13. 13:42

MSZP: tévedésből szavazta meg négy képviselő a Balsai-jelentést

Budapest, 2012. március 13., kedd (MTI) - Tévedésből szavazta meg négy MSZP-s képviselő a 2006. őszi rendőri erőszakot vizsgáló Balsai-jelentés elfogadását - közölték az érintettek kedden.

Budapest, 2012. március 13., kedd (MTI) - Tévedésből szavazta meg négy MSZP-s képviselő a 2006. őszi rendőri erőszakot vizsgáló Balsai-jelentés elfogadását - közölték az érintettek kedden. 

Az Országgyűlés hétfő este 279 igen szavazattal, 11 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett hagyta jóvá a Balsai-jelentést. A dokumentumban az időközben alkotmánybíróvá választott fideszes politikus miniszterelnöki megbízottként arra jutott, hogy a 2006. őszi rendőri erőszak ügyében szükséges Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségének vizsgálata, és úgy ítélte meg, felvetődhet a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.

Az MSZP-frakció nagy többsége távol maradt a szavazástól, négy politikusa - Harangozó Gábor, Kovács László, Molnár Zsolt és Pál Béla - azonban igent nyomott. A Gyurcsány Ferenc vezette DK-hoz tartozó - az MSZP-ből kivált - független képviselők nem vettek részt a voksolásban.

Kedden egyébként Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke nyílt levélben kért választ Mesterházy Attilától, az MSZP elnök-frakcióvezetőjétől a négy szocialista politikus szavazatával kapcsolatban.

Harangozó Gábor, Kovács László, Molnár Zsolt és Pál Béla közös közleményükben azt írták: tévedésből nyomtak gombot, ezért mind a négyen elnézést kérnek a választóiktól, és ismételten kijelentik, hogy a Balsai-jelentésben foglaltakkal nem értenek egyet, azokat elutasítják. Szerintük a Balsai-jelentés politikai prekoncepciót kíván szolgálni, amelyben csupán a politikai ellenfelek kiiktatása a cél.

Hangsúlyozzák, hogy az MSZP álláspontja szerint az erőszak törvénytelen alkalmazóinak - legyenek akár a durva túlkapásokat elkövető rendőrök, akár a 319 sérült rendőr megtámadói - törvény előtt felelniük kell. Úgy vélik, alapos vizsgálat szükséges ahhoz is, hogy miért bizonyult a rendőrség erőtlennek, és milyen intézkedések szükségesek a jövőben, hogy a rendőri intézkedések törvényesek, arányosak legyenek és az állampolgári jogokat mindenképpen tiszteletben tartsák.

A négy szocialista politikus szerint el fog jönni annak az ideje, amikor a 2006 őszi események kapcsán is objektíven meg lehet ítélni az akkori kormány esetleges felelősségét, a rendőrség szakmai hibáit és annak az ellenzéki pártnak a felelősségét is, amelyik nem határolódott el kellően az utcai randalírozóktól, nem csillapította, hanem szította a feszültségeket, és a feszült légkörben felelőtlen módon szervezett tömegrendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!