Magyarország

2012.03.26. 07:59

Esztergomban érvénytelen a 11 kérdésben tartott népszavazás

Esztergom, 2012. március 25., vasárnap (MTI) - Esztergomban érvénytelen a 11 kérdésben tartott népszavazás, a választásra jogosultak 35 százaléka, azaz 8.213 fő járult az urnákhoz. Az 50 százalék feletti érvényességi küszöbhöz 11.875 szavazat kellett volna - közölte a választási iroda koordinátora vasárnap az MTI-vel.

Esztergom, 2012. március 25., vasárnap (MTI) - Esztergomban érvénytelen a 11 kérdésben tartott népszavazás, a választásra jogosultak 35 százaléka, azaz 8.213 fő járult az urnákhoz. Az 50 százalék feletti érvényességi küszöbhöz 11.875 szavazat kellett volna - közölte a választási iroda koordinátora vasárnap az MTI-vel.

Borz Tibor tájékoztatása szerint a főként a városi közszolgáltatások újjászervezését felvető kérdésekre a válaszadók döntő többsége igennel válaszolt, elenyésző a nem szavazatok aránya.

Mivel a 11 kérdésnél külön-külön összesítik az igenek, a nemek és az érvénytelen szavazatok számát, a voksolás eredményét hivatalosan várhatóan csak a hétfő reggeli órákban közlik - tette hozzá Borz Tibor.

Tétényi Éva, független polgármester az MTI-nek elmondta, a helyi népszavazások részvételi adataihoz viszonyítva jónak értékeli a részvételi arányt. Hozzátette: Magyarországon egyedül itt valósult meg, hogy két civil szervezet és három parlamenti párt együtt lépett fel, és már maga az összefogás is eredmény.

"A várhatóan 8.000 főnél több résztvevő azt jelzi, hogy a városban másfél év alatt nem csökkent a Fidesz ellenzékének támogatottsága" - tette hozzá a polgármester, aki 2010 októberében 8.117 szavazattal, a leadott voksok kétharmadával váltotta a várost tíz évig vezető fideszes Meggyes Tamást.

Steindl Balázs, a Fidesz városi frakcióvezetője azt mondta, hogy pártjuk "örül a népszavazás érvénytelenségének, mert ellenkező esetben több tízmilliós pereket indítottak volna azok a cégek, akiket a népszavazással meg akartak fosztani a közbeszerzési eljárásokkal elnyert szolgáltatások gyakorlásától". Megjegyezte, hogy a népszavazásra elköltött nyolcmillió forint kárba ment.

A frakcióvezető szerint "a Jobbik, az LMP, az MSZP és Tétényi Éva koalíciója csak az esztergomiak egyharmadát tudta megszólítani, a fideszesek ellen indított lejárató kampány ellenére".

Körmöczi Miklós, az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesületének elnöke a várakozásoknak megfelelőnek nevezte a részvételi arányt. Elmondta, az aláírásgyűjtő íveket háromezren írták alá, ugyanennyi ember nyilatkozott úgy, hogy szignálná, ha az aláírások nem lennének nyilvánosak. Hozzátette, további háromezer támogatóra is számítottak.

Az elnök kijelentette, "Esztergomban a választásokon 13.000 ember vesz részt általában, ha ebből 8-9 ezer fő egy irányba szavaz, az biztos támpontot jelent".

A 11 kérdésben tartott népszavazást az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete, a Haladó Esztergomért Egyesület, a Jobbik, az LMP és az MSZP közösen kezdeményezte.

A kérdések között szerepelt, hogy a képviselő-testület átalakítsa-e a hulladékgyűjtésről szóló rendeletét, írjon-e ki nyílt pályázatot a piac, a temetkezés, a parkolás, az ingatlangazdálkodás, a hirdetésszervezés, a közétkeztetés és az élményfürdő üzemeltetésére.

Külön kérdésben tudakolták a választópolgároktól, egyetértenek-e azzal, hogy az önkormányzattal kapcsolatos magánvádas perek költségeinek megtérítése közpénzből ne történhessen, illetve hogy töröljék az önkormányzat javára az esztergomi ingatlanokra bejegyzett elővásárlási jogokat.

Esztergomban legutóbb 2009. június 7-én tartottak népszavazást. Akkor azt kérdezték a választópolgároktól, átadja-e az önkormányzat a városi holding részvényeinek meghatározott részét ingyenesen, vagy kedvezményesen esztergomiaknak. Az európai parlamenti választásokkal egy időben tartott voksoláson 43 százalékos részvételt regisztráltak, ezért érvénytelenné nyilvánították.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!