Magyarország

2012.02.24. 15:10

Tétényi Éva: tévesen inkasszózott 140 millió forintot Esztergomtól az államkincstár

Esztergom, 2012. február 24., péntek (MTI) - Az esztergomi polgármester szerint az államkincstár tévesen inkasszózott januárban és februárban összesen 140 millió forintot a várostól; a képviselő-testület a pénteki ülésén, a megyei kormányhivatal tanácsára, határozatban kérte a márciusi inkasszó felfüggesztését.

Esztergom, 2012. február 24., péntek (MTI) - Az esztergomi polgármester szerint az államkincstár tévesen inkasszózott januárban és februárban összesen 140 millió forintot a várostól; a képviselő-testület a pénteki ülésén, a megyei kormányhivatal tanácsára, határozatban kérte a márciusi inkasszó felfüggesztését.  

Tétényi Éva független polgármester az ülésen elmondta, az állami költségvetés bevételei között 1,1 milliárd forint szerepel az esztergomi önkormányzattól, az összeg az államnak átadott intézmények fenntartási költsége, amelyet a várostól akarnak behajtani. Ennek időarányos részét inkasszózta a kincstár - ismertette.

Közlése szerint az 1,1 milliárd forintos elvonás teljesen felborítja a város költségvetését, ezért, amíg a helyezet nem rendeződik, minden kifizetést felfüggeszt.

A bejelentést követően Zoltai Dániel (Fidesz-KDNP) felvetette, a polgármesternek és a hivatalnak miért csak február végén tűnt fel, hogy januárban is leemelték az összeget. Úgy vélte, a kincstár hibázott, de a polgármester is.

Az ügyben kialakult személyeskedő vita közben kapták meg a képviselők a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal üzenetét, hogy a probléma megoldásáig határozatban kérjék a márciusi inkasszó felfüggesztését. A testület ezt megtette. A polgármester ezután közölte, hogy visszavonja a kifizetések felfüggesztésére hozott döntését.

Czunyiné Bertalan Judit megyei kormánymegbízott az MTI érdeklődésére elmondta, a januári és februári inkasszóról csak csütörtökön kapott értesítést a polgármesteri hivatal. A helyzet rendezésére azonnal egyeztetést kezdtek a kincstárral és a nemzetgazdasági minisztériummal - tette hozzá.

Közlése szerint, ha Esztergom hamarabb jelzi a problémát, a februári inkasszót meg lehetett volna akadályozni. "Egy nap alatt annyit segíthettünk, hogy a testület jogszerű határozatban kérheti az eljárás felfüggesztését" - magyarázta.

A képviselő-testület ezt követően, ugyancsak személyeskedésig fajuló vitában, a költségvetésről tárgyalt, de a keretszámokról ezúttal sem döntött. A jobbikos, LMP-s és MSZP-s képviselők előtt a március 23-i helyi népszavazást propagáló plakátok voltak. Az ülés közben Kálmán Sándor (Fidesz-KDNP) a hozzá legközelebbi jobbikos képviselő asztala elől a plakátot letépte.

Az ülést a polgármesternek rövid időre meg kellett szakítania, mert az érdeklődők soraiból idős emberek kartonpapírra írt, a fideszes képviselők politizálását kritizáló észrevételeket mutattak fel. A cselekményt a képviselők soraiból hangos megjegyzések követték.

A képviselő-testület ezúttal sem vette napirendre a polgármester előterjesztését a testület feloszlatására. Tétényi Éva viszont közölte, nem készítette el a napirenden szereplő, az alpolgármester választásáról szóló előterjesztését, mert a Fidesszel való együttműködés hiánya miatt továbbra sem kíván alpolgármestert jelölni.

Pál György (Fidesz-KDNP) képviselő felolvasta a megyei kormányhivatal levelét, amely szerint a testületnek február 23-ig alpolgármestert kell választania, mert e nélkül működése jogsértő.

A polgármester közölte, az együttműködés hiánya miatt a Fidesz soraiból nem jelöl alpolgármestert, mások pedig nem vállalják. "Az új választásokig hátralévő időszakot ki fogom bírni alpolgármester nélkül. Ha a kormányhivatal úgy gondolja, hogy jogsértő a magatartásuk, feloszlathatja önöket. Jobban járnának, ha vállalnák a megmérettetést. Az ügyben előterjesztést nem készítek. Ez az utolsó szavam" - jelentette ki Tétényi Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!