Magyarország

2012.02.20. 11:38

Nemzeti dohánybolt: megint halasztják a törvényjavaslat zárószavazását

Budapest, 2012. február 20., hétfő (MTI) - Várhatóan ismét elhalasztják a dohány-kiskereskedelmet állami kézbe adó törvényjavaslat országgyűlési zárószavazását - derült ki az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén.

Budapest, 2012. február 20., hétfő (MTI) - Várhatóan ismét elhalasztják a dohány-kiskereskedelmet állami kézbe adó törvényjavaslat országgyűlési zárószavazását - derült ki az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén.  

Múlt héten a Fidesz javaslatára már egyszer lekerült az Országgyűlés napirendjéről a végszavazásra váró előterjesztés, amely szerint a dohány-kiskereskedelem joga kizárólagosan az államé lenne, a dohánytermékeket pedig csak meghatározott számú, koncessziós szerződés alapján működő dohánybolt árulhatná. Az alkotmányügyi bizottság hétfőn - 19 igen szavazattal 5 nem ellenében - támogatta a javaslathoz érkezett zárószavazás előtti módosító javaslatot, amelyet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nyújtott be. Ezek után kért szót ügyrendi kérdésben a fideszes Vas Imre, aki jelezte, hogy a zárószavazás elhalasztását kérik. Arra hivatkozott, hogy ki akarják kérni az Európai Unió véleményét, amelytől függően akár további zárószavazás előtti módosító indítványokat is benyújthatnak. Lázár János zárószavazás előtti módosító javaslata több ponton is változtat az előterjesztésen, azt azonban nem érinti, hogy a dohánytermékek kiskereskedelme állami hatáskörbe kerüljön, és csak az legyen jogosult cigarettát árulni, aki elnyeri az állam által kiírt pályázatot és koncessziós szerződést köt. A Fidesz frakcióvezetőjének indítványát érdemben nem tárgyalta a bizottság, nem voltak hozzászólások, a kormány képviselője is csak annyit jelzett, hogy támogatják azt.

 

Lázár János javaslata szerint 2013. január 1-től kellene fő szabályként kizárólag az állami koncessziós szerződéssel rendelkező "nemzeti dohányboltokban" árulni a dohánytermékeket. Az illetékes miniszternek legkésőbb 2012. szeptember 30-ig kellene a pályázatokat kiírni, és az eredményeket december 31-éig kellene kihirdetni. Lázár János kezdeményezése alapján ugyanakkor kikerülne a javaslatból az a rendelkezés, amely a szórakoztató, illetve vendéglátó szolgáltatást nyújtó közforgalmú intézményekben már 2012. április 1-től, a kétezer négyzetméternél nagyobb eladóterű kiskereskedelmi létesítményekben pedig 2012. szeptember 1-től megtiltaná a cigaretta forgalmazását. Változatlan marad, hogy a pályázatokat minden magyarországi településen kiírják majd. A kétezer fős vagy annál kisebb településeken legfeljebb egy, kétezer feletti lakosságszámnál legalább egy dohányboltot lehet majd üzemeltetni, illetve minden kétezer fő lakos után további egy dohányboltra szerezhet valaki koncessziót. Budapesten a kétezres határszámot a kerületekre vonatkozóan kell majd értelmezni. A javaslat országosan 7 ezer dohánybolt létrejöttével számol. A törvényjavaslat ugyanakkor a kétezer főnél kevesebb lakosú településeken megengedi, hogy ne dohányboltban, hanem más üzletben, elkülönített helyen áruljanak dohánytermékeket. Ugyanerre ad lehetőséget abban az esetben is, ha a nyilvános pályázat eredménytelen lesz, ekkor ugyanis a dohánytermékek kiskereskedelmét az állam egy 100 százalékos állami tulajdonban lévő Zrt. útján gyakorolhatja más üzletben is. A dohányboltot a törvényjavaslat úgy határozza meg, meg mint egy "nem mozgó és részekre bontás nélkül nem is mozgatható" üzlethelyiséget, ezt Lázár János módosítója még azzal egészíti ki, hogy más üzlettől elkülönültnek, önállónak kell lennie.

 

A Fidesz frakcióvezetője az elnevezésen is módosítana, a "Dohánybolt" helyett a "Nemzeti Dohánybolt" feliratnak kell szerepelnie az ilyen üzletek külső felületén, emellett a tévés műsorokból ismert 18-as karikát kell megjeleníteni. A javaslat szerint ha felmerül a gyanú, hogy a dohányterméket fiatalkorú akarja megvásárolni, akkor a kiskereskedő köteles felszólítani a fogyasztót életkora igazolására. Amennyiben a fogyasztó az életkorát nem igazolja, vagy bebizonyosodik, hogy fiatalkorú, akkor azonnal fel kell szólítani, hogy a boltot hagyja el. Emellett azt is előírják, hogy "ameddig a felszólított fogyasztó a dohánytermék értékesítési helyét nem hagyja el, a dohánytermék értékesítés nem folytatható még az arra jogosult fogyasztó részére sem". Lázár János módosítója ezt azzal egészíti ki, hogy ha a távozásra felszólított fogyasztó nem hagyja el a boltot, akkor a kereskedő a rendőrhatóság segítségét is kérheti. A törvényjavaslat szerint a vámhatóság 5 milliótól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja, ha valaki a törvényben foglaltak ellenére koncessziós jogosultság vagy engedély üzletszerűen folytat dohányáru értékesítést. Meghatározzák azt is, hogy a dohánytermék értékesítési koncesszióra pályázók közül előnyben kell részesíteni a megváltozott munkaképességűeket, a legalább 3 hónapja igazoltan munkanélkülieket, valamint a szülési szabadságról vagy gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadságról visszatérőket, illetve az ilyen személyeket foglalkoztató gazdasági társaságokat.

 

A koncessziót legalább húsz, legfeljebb harminc évre lehet elnyerni, és ha egyéni vállalkozó birtokolja, akkor a jog örökölhető is. Egy személynek egy időpontban legfeljebb kilenc megkötött koncessziós szerződése lehet hatályban, ugyanakkor azoknál a településeknél, ahol egynél több koncesszió kerül kiadásra, egy személy nem birtokolhatja az összes koncessziós szerződés több mint kétharmadát. Lázár János azt a szakaszt is pontosítani javasolja, amely szerint a vámhatóság vezetője és helyettesei, közeli hozzátartozói valamint dohánytermék-kiskereskedelem tárgyában felügyeleti feladatkörében eljáró alkalmazottai a foglalkoztatási jogviszonyuk megszűnését követő két évig nem végezhetnek dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet. Ez alól a miniszter, különös méltánylást érdemlő esetben felmentést adhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!