Magyarország

2012.02.08. 17:00

Kezdődik az új Btk. társadalmi egyeztetése

Budapest, 2012. február 8., szerda (MTI) - Elkészült és nyilvános az új büntető törvénykönyv (Btk.) szakmai tervezete, amelyről társadalmi egyeztetést kezd a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). Répássy Róbert szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az új kódex március végén kerülhet a kormány elé, a parlamenti vita legkorábban áprilisban kezdődhet, és a Ház várhatóan még a tavaszi ülésszak alatt el is fogadja az új jogszabályt, amely 2013. július 1-jén lépne hatályba.

Budapest, 2012. február 8., szerda (MTI) - Elkészült és nyilvános az új büntető törvénykönyv (Btk.) szakmai tervezete, amelyről társadalmi egyeztetést kezd a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). Répássy Róbert szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az új kódex március végén kerülhet a kormány elé, a parlamenti vita legkorábban áprilisban kezdődhet, és a Ház várhatóan még a tavaszi ülésszak alatt el is fogadja az új jogszabályt, amely 2013. július 1-jén lépne hatályba.

Az igazságügyi államtitkár a várható újdonságokról szólva kifejtette: szigorítanák a hivatalos, valamint a közfeladatot ellátó személyek - így például a pedagógusok és a mentősök - elleni erőszak megítélését, és szigorúbb büntetés várhat a visszaesőkre, továbbá a súlyos erőszakos, személy elleni bűncselekmények elkövetőire is. Ennek alapján - a KIM háttéranyaga szerint - a különös vagy többszörös visszaesőként történő elkövetés, illetve a halmazati vagy összbüntetés leghosszabb időtartamát húszról huszonöt évre emelnék.

Az új Btk. emellett erőteljesebb önvédelemre adna lehetőséget azokban az esetekben, amikor a megtámadott joggal feltételezi, hogy a támadás akár az élete ellen is irányulhat. Ilyen eset lehet az, amikor éjjel, vagy fegyveresen, vagy az élet kioltására alkalmas eszközzel felfegyverkezve, vagy csoportosan - legalább hárman - támadnak valakire, és meg akarják szerezni vagyontárgyait, vagy jogtalanul behatolnak valakinek az ingatlanába - részletezte az államtitkár, hozzátéve: ezekben az esetekben a védekezőnek nem kell mérlegelnie az elhárító magatartásának következményeit.

A KIM háttéranyaga ezzel összefüggésben megjegyzi, hogy a megelőző jogos védelem szabályai nem változnak, azok akkor jogszerűek, ha az élet kioltására nem alkalmasak.

"Újabb kiskapukat zárhat be" a Btk. a korrupciós és a közélet tisztaságát sértő bűncselekmények elkövetői előtt - jelentette ki Répássy Róbert, beszámolva emellett arról, hogy jelentősen megerősödnek a gyermekek és a kiskorúak büntetőjogi védelmének szabályai. Minősített eset lesz a tervek szerint a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális erőszak, méghozzá nem a kiskorú 12. - ahogyan a jelenlegi szabályos tartalmazza -, hanem a 18. életév betöltéséig. A kiskorú érzelmi fejlődésének veszélyeztetése is büntethetővé válik majd. Újdonság, hogy akit kiskorúként szexuálisan bántalmaznak, az a nagykorúvá válása után öt évig még feljelentést tehet. Külön tényállás lehet a gyermekprostitúció kihasználása is - sorolta. Átvenné az új kódex azt az európai szabályt is, hogy azokat, akik kiskorúak sérelmére követnek el szexuális jellegű bűncselekményeket, el lehet tiltani minden olyan foglalkozástól, tevékenységtől, amely gyermekek, fiatalok felügyeletével, gondozásával, nevelésével függ össze.

Büntethetővé válhat nemcsak a szexuális aktusra való kényszerítés, hanem a szexuális jellegű, az emberi méltóságot sértő magatartás is, például a sértett valamely intim testrészének megfogása.

Az államtitkár tájékoztatása szerint tovább szigorodhatnak a közlekedési bűncselekmények: már a 0,5 ezrelék feletti véralkoholszint is ittas vezetésnek minősülne. Emlékeztetett: jelenleg 0,5 és 0,8 ezrelék közötti véralkoholszint esetén szakértői mérlegelés tárgya, hogy alkoholos befolyásoltság alatt áll-e az elkövető.

Az egyik legfontosabb új szempont, hogy az új Btk. a tettarányos szemléleten alapul, ami azt jelenti, hogy a társadalom igazságérzetének megfelelőbb büntetéseket alkalmaz majd - közölte Répássy Róbert, hozzátéve, hogy tovább erősödik a fogyasztók védelme, így például azokban az esetekben, ha olyan silány termékről van szó, amelyet a fogyasztók széles körét megtévesztően bocsátanak áruba.

Önálló tényállás lehet az orvvadászat és -halászat is - jelentette be, hozzáfűzve, hogy új büntetési nemként bevezetnék a jóvátételi munkát, a rövid időtartamú elzárást, valamint a sportrendezvényektől való eltiltást is. Hosszabb lehet az elévülési idő: legrövidebb tartama általánosan háromról öt évre emelkedhet.

Az új kódex tartalmazni fogja az eddigi legfontosabb kormányzati döntéseket, így például a "három csapás" intézményét, az uzsorások elleni szigorúbb fellépést, a hajléktalanok büntetőjogi védelmét, a nemzetiszocialista vagy kommunista bűnök tagadásának bűncselekményét és az úgynevezett egyenruhás bűnözésre vonatkozó szabályokat is - mondta Répássy Róbert.

Kitért arra is, hogy a tárca számít minden érdeklődő állampolgár és civil szervezet véleményére. Az észrevételeket március 9-ig várja a KIM. Emellett el is juttatták a tervezetet több kiemelt szakmai és civil szervezetnek, egyetemeknek, valamint az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának.

A kormányzati honlapon olvasható, több mint 500 paragrafusból álló tervezet még változhat, az jelenleg nem tükrözi a kormány hivatalos álláspontját - jegyezte meg.

A KIM által közzétett sajtóanyag szerint az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tételével új büntetőjogi eszköz kerül az igazságszolgáltatás kezébe, amellyel képes lesz arra, hogy ne maradjon az interneten olyan tartalom, amellyel egyébként bűncselekmény valósul meg.

Öngyilkosságban való közreműködés helyett emberölésnek minősülne majd, ha az elkövető 14. életévét be nem töltött vagy akaratnyilvánításra képtelen embert öngyilkosságra rábír, vagy ennek elkövetéséhez segítséget nyújt.

Újdonság, hogy az a kábítószer-fogyasztó, aki a nyomozó hatóságok által folytatott eljárásban érintett, két éven belül csak egy alkalommal élhet az elterelés lehetőségével. Változás az is, hogy a kábítószer-fogyasztó részletes beismerő vallomás esetén korlátlan büntetésenyhítésre számíthat. Büntethető lesz az is, aki a fiatalokat kábítószer fogyasztására akar rábírni. Ezt kóros szenvedélykeltésként szankcionálná az új Btk. - olvasható a tárca által készített sajtóanyagban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!