Magyarország

2012.02.10. 19:02

Iszapömlés - Védőügyvéd: módszeresen kiszivárogtatott információkkal befolyásolják a közvéleményt

Budapest, 2012. február 10., péntek (MTI) - A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatójának védője szerint a média módszeresen kiszivárogtatott információkkal befolyásolja a közvéleményt; Bánáti János a fővárosban rendezett sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy a vörösiszap-katasztrófa ügyében született vádiratot az ügyvédek még nem kapták kézhez.

Budapest, 2012. február 10., péntek (MTI) - A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatójának védője szerint a média módszeresen kiszivárogtatott információkkal befolyásolja a közvéleményt; Bánáti János a fővárosban rendezett sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy a vörösiszap-katasztrófa ügyében született vádiratot az ügyvédek még nem kapták kézhez.

Az ügyészség a 2010. októberi vörösiszap-katasztrófa ügyében ez év januárjában 15 ember ellen emelt vádat, az ügyész valamennyi vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A vádirat szerint a Mal Zrt. egyes munkavállalói felelősek a közveszély előidézéséért és következményeiért.

Bánáti János szerint a médiában az elmúlt hetekben a vörösiszap-katasztrófa ügyében készült vádiratra, vagy "ügyvédi körökből" származó információkra hivatkozva megtévesztik a közvéleményt. A módszeresen kiragadott anyagokkal befolyásolják az embereket és az igazságszolgáltatást egyaránt - fogalmazott.

Az ügyvéd közlése szerint eddig azért nem reagáltak a híradásokban megjelent információkra, mert jelenleg

egyetlen ügyvéd sem ismeri a vádiratot, az egyedül az ügyészségnek és a bíróságnak áll a rendelkezésére.

Bánáti János példátlannak nevezte, hogy a szakértői bizonyítás során, az eljárás nyomozati szakaszában - ahol a védőknek és a terhelteknek lehetőségük van kérdéseket feltenni a szakértőknek - a benyújtott érdemi észrevételeiket "lesöpörték". Szerinte az ügyészség, mivel meghatározott időre mindenképpen le akarta zárni a nyomozást, "áttolta" az ügy felderítését a bírósági szakaszba.

Korábbi híradások szerint egy eddig nem publikált szakértői vizsgálat kiderítette: a timföldgyár műszerei a vörösiszap-tározónál egy nappal az iszapömlés előtt jelezték a rendellenességet, a gátszakadás előtt másfél órával pedig vészjelzéseket adtak.

Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója erre reagálva a sajtóbeszélgetésen azt mondta: nem ismer olyan szakértői véleményt, amely nem úgynevezett ridegtöréssel - ez műszerekkel előre jelezhetetlen - magyarázza a gátfal tönkremenetelét. Szerinte, ha a nyomozati szakaszban jelezhették volna észrevételeiket a szakértőknek, sok állítás a fizikai, kémiai és matematikai törvényszerűségek miatt nem szerepelne a vádiratban. Példaként a csurgalékvízemelést szabályozó önműködő szivattyúkat említette, amelyek energiafogyasztása a katasztrófa napján 11 órától éppenhogy csökkent az előző órához képest, míg 11:45 és 12 óra között nulla áramfelvétel volt, tehát álltak, azaz nem jeleztek kritikus vízszintet. (A gátszakadás 12:14 órakor történt.) A szivattyúkezelő tanúvallomása tökéletesen egybevág az áramfelvételi görbével, amelyet a cégtől független áramszolgáltató hitelesített real time mérőórája rögzített.

Hozzátette: a szakértői jelentés nem vette figyelembe a téli-nyári időszámítás miatti egyórás időeltolódást. Azaz a szivattyúpár nem 76 perccel a gátszakadás előtt kapcsolt magasabb teljesítményre, hanem csak néhány perccel korábban. Kertai István mérnök szakértői jelentésére hivatkozva Bakonyi Zoltán azt mondta: a rossz helykiválasztás, tervezési hiba, és az előírt résfal duzzasztó hatása által egy speciális agyagtáblában kiváltott kémiai reakció miatt "kicsúszott" a talaj a gáttest alól, és ez okozta a tározó falának ridegtörését.

Kahler Frigyes, a Veszprémi Törvényszék szóvivője az MTI Hírcentrumnak korábban azt mondta: "a vádirat rövid megállapítást tesz arra nézve, hogy a szivattyúk vészjelzést adtak, és ezt követően egy és negyed óra telt el, amikor is bekövetkezett a tragédia. Ezalatt (...) a vádirat szerint nem történt sem riasztás, sem az állami szervek értesítése".

Közlése szerint várhatóan a nyár végén, az ítélkezési szünetet követően veheti kezdetét a vörösiszap-katasztrófa ügyében induló büntetőper a Veszprémi Törvényszéken, az ügyet legalább egy évig tárgyalják majd.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - a vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!