Magyarország

2012.01.28. 18:28

Szombathelyi gázszivárgás: egy hét alatt elhárítják a hibát

Szombathely, 2012. január 28., szombat (MTI) - A lehető legrövidebb időn belül, a korábban közölt két hét helyett egy hét alatt elhárítják a gázszerelők azt hibát, amely miatt nincs se fűtés, se meleg víz egy 78 lakásos szombathelyi társasházban - ígérték az illetékesek a szombati lakógyűlésen.

Szombathely, 2012. január 28., szombat (MTI) - A lehető legrövidebb időn belül, a korábban közölt két hét helyett egy hét alatt elhárítják a gázszerelők azt hibát, amely miatt nincs se fűtés, se meleg víz egy 78 lakásos szombathelyi társasházban - ígérték az illetékesek a szombati lakógyűlésen.

A Szűrcsapó utca 24-es számú házban gázszivárgás miatt kellett elzárni a gázt, a kilencemeletes épületben csaknem kétszázan maradtak fűtés és meleg víz nélkül.

A szombat délutáni lakógyűlésen az önkormányzat, a katasztrófavédelem a városi tiszti főorvos, valamint a gázszolgáltató illetékesei közösen próbálták meggyőzni a lakókat arról, hogy átmenetileg hagyják el otthonukat, az egyre hidegebb időben ugyanis nem tölthetik fűtetlen lakásban az éjszakákat.

A helyi védelmi bizottság ülése után, Marton Zsolt (Fidesz) Szombathely alpolgármestere elmondta: aki nem tud átmenetileg rokonokhoz, ismerősökhöz költözni, annak az önkormányzat kollégiumokban ad szállást. Hangsúlyozta: nappal a lakók visszatérhetnek lakásaikba, hiszen már vasárnap reggeltől biztosítaniuk is kell a bejutást a hiba elhárításán dolgozó szakembereknek.

Marton Zsolt megerősítette azt is: a javítást a város vagyonhasznosító cége a SZOVA Zrt. rendeli majd meg, hiszen az önkormányzati cégnek is van hat lakása a házban - a lakóközösség számláján ugyanis jelenleg nincs annyi pénz, amelyből finanszírozhatnák a munkát.

Stánitz Éva tiszti főorvos a lakógyűlésen arra hívta fel a lakók figyelmét, nem biztonságos az éjszakát az egyre inkább kihűlő lakásokban tölteniük, hiszen a meteorológiai szolgálat jelentése szerint erős fagyok várhatók, a hőmérséklet napközben sem megy majd fagypont fölé.Kampel Oszkár szombathelyi katasztrófavédelmi igazgató hangsúlyozta: nincs lehetőség alternatív fűtésre sem, mert a ház elektromos hálózata nem bírná el a terhelést, ezért mindenkit arra kért, fogadja el az önkormányzat és a katasztrófavédelem által felkínált lehetőségeket.

A lakógyűlés után a tömbház klubhelyiségében megkezdődött a lakók regisztrálása, mindenkivel személyesen beszélgettek el arról, hogy milyen segítséget igényel a kialakult helyzetben.

Eközben tűzoltók és az önkormányzat munkatársai járták végig a lakásokat, mindenkihez becsöngettek, mindenkit tájékoztattak. Lehetőséget kínáltak arra is, hogy ha valaki idős, beteg, gondozásra szorul, azt átmenetileg kórházban helyezzék el.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának azonban többen - főleg idősebbek - azt mondták, nem akarják elhagyni lakásukat, megpróbálják takarókkal átvészelni az éjszakát.

A kiköltözésre este hét óráig kaptak időt az érintettek.

A lakóházban megjelentek a vízmű szakemberei, akik azt vizsgálják, nem kell-e a munkálatok miatt elzárniuk a vizet is.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!