Magyarország

2012.01.25. 13:24

Pécsi lövöldözés - Gere Ákos: "mélységesen megbántam"

Pécs, 2012. január 25., szerda (MTI) - Határozott időtartamú szabadságvesztés kiszabását indítványozta a védő perbeszédében Gere Ákosra, a 2009 novemberi pécsi egyetemi lövöldözés vádlottjára a Pécsi Törvényszéken szerdán, megjegyezve, hogy ennek mértékét a bíróságra bízza.

Pécs, 2012. január 25., szerda (MTI) - Határozott időtartamú szabadságvesztés kiszabását indítványozta a védő perbeszédében Gere Ákosra, a 2009 novemberi pécsi egyetemi lövöldözés vádlottjára a Pécsi Törvényszéken szerdán, megjegyezve, hogy ennek mértékét a bíróságra bízza.

 

Papp Gábor kérte annak megállapítását, Gere Ákos súlyos fokban volt korlátozva abban, hogy felismerje cselekedeteinek a társadalomra való veszélyességét.

Indoklása szerint Gere Ákos, bár szörnyű tettet követett el, szüksége van az édesanyjára, édesapjára, és a teljes gyógyulására. Úgy vélte, a történteket megbánta és egy életre tanult belőle.

Az ügyészség a 25 éves Gere Ákost előre kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja a 2010 végén kezdődött büntetőperben. A gyógyszerészhallgató 2009. november 26-án a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetben pisztollyal megölte egyik csoporttársát, további három embert pedig súlyosan megsebesített.

Tárnoki Olga ügyész életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását indítványozta a nap folyamán, azt kérte, hogy a férfi legkorábban 30 év múlva kerülhessen feltételesen szabadlábra.

Papp Gábor perbeszédében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Gere Ákos tettét nem előre megfontoltan és nem sok ember életét veszélyeztetve követte el.

Érvelése szerint a vádlottat nem érték olyan verbális támadások, ami indokolta volna a bűntett eltervezését. Ezt bizonyítja, hogy már napokra előre tervezett programjai voltak. Sportorvoshoz jelentkezett be, motoralkatrészt akart venni, aznap pedig lövészetre készült.

Bár a lövészklub képviselője azt vallotta, hogy ezt Gere Ákos nem jelezte neki, híváslistákkal igazolható, hogy a vádlott kereste telefonon a történtek előtt, s egyébként máskor is előfordult már, hogy védencének alkalma nyílt gyakorolni akkor is, ha nem jelentkezett be napokkal előtte.

Papp Gábor a vád sok ember életét veszélyeztető minősítést azért nem tudja elfogadni, mert megítélése szerint Gere Ákos nem vaktában lövöldözött.

Az ügyvéd a szakértői véleményekkel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy mindhárom szakértői csoport megállapította Gere Ákos kóros elmeállapotát, különbség annak fokában mutatkozott.

Hangsúlyozta: személy szerint annak a budapesti szakértői csoportnak a szakvéleményét tartja a legalaposabbnak, amely Gere Ákos esetében hirtelen, előzmények nélküli, robbanásszerűen kialakuló pszichotikus zavart írt le és súlyos fokú korlátozottságra következtetett.

Gere Ákos ehhez annyit tett hozzá, hogy mélységesen megbánta tettét. Az utolsó szó jogán nem kívánt szólni.

A Pécsi Törvényszék Kovács Attila vezette büntetőtanácsa tanácskozik és határozatot hirdet az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!