Magyarország

2012.01.01. 14:15

Pálinkás József: A Szentágothai-év az egész magyar tudomány elismerése

Budapest, 2012., január 1., vasárnap (MTI) - Ritkán esik meg, hogy egy magyar tudósnak nemzetközi évet szentelnek, úgy gondolom, hogy ez egyben a magyar tudományos élet, a Magyar Tudományos Akadémia elismerése is - hangsúlyozta Pálinkás József az MTI-nek annak kapcsán, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete Szentágothai János születése századik évfordulója tiszteletére 2012-őt a neves agykutató emlékének szenteli.

Budapest, 2012., január 1., vasárnap (MTI) - Ritkán esik meg, hogy egy magyar tudósnak nemzetközi évet szentelnek, úgy gondolom, hogy ez egyben a magyar tudományos élet, a Magyar Tudományos Akadémia elismerése is - hangsúlyozta Pálinkás József az MTI-nek annak kapcsán, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete Szentágothai János születése századik évfordulója tiszteletére 2012-őt a neves agykutató emlékének szenteli.

Mint kifejtette, Szentágothai János jelentősége a magyar tudományban, ahogy a közéletben betöltött szerepe kevesekéhez hasonlítható.

"Kiemelkedő kutatóként azok között volt, akik a Nobel-díjasokkal egy sorban álltak" - emelte ki az MTA elnöke, aki beszélt Szentágothai János iskolateremtő tevékenységéről is. Több idegtudományi iskola is született, amelyek eredményeiben ma is érződik hatása" - fogalmazott Pálinkás József, az 1 millió euró összdíjazású Agy-díjat (Brain Prize) említetve példaként, amelyet 2011-ben elsőként három magyar kutatónak, Somogyi Péternek, Freund Tamásnak és Buzsáki Györgynek ítélték oda.

Pálinkás József kiemelte Szentágothai János közéleti szerepvállalását is, aki az MTA elnökeként a "politikai befolyás szempontjából nehéz időkben" sokat tett azért, hogy a Magyar Tudományos Akadémia a kiválóság, minőség, intézménye maradhatott.

"A rendszerváltás idején Szentágothai János szintén vállalt közéleti, politikai szerepet. Országgyűlési képviselő volt az 1990 és 1994 közötti nehéz időkben, hiszen Magyarország óriási adóssággal küzdött, és az első szabadon választott magyar parlamentnek nehéz kérdésekben kellett döntenie. Szentágothai János szavára Antall József miniszterelnök is adott, kikérte a tudós véleményét sok kérdésben. Az ország számára fontos, hogy tudósai tekintélyüket a politikai életben is kamatoztassák" - emelte ki Pálinkás József.

Az MTA elnöke kitért arra, hogy a centenáriumról számos rendezvénnyel emlékeznek meg országszerte, így például a Pécsi Egyetemen és a Semmelweis Egyetemen, amelyeknek Szentágothai János a professzora volt. A hazai ünnepségek főrendezvénye október 31-én, Szentágothai János születésnapján lesz a Magyar Tudományos Akadémián, az emlékkonferencia védnöke Pálinkás József lesz.

Hámori József akadémikus, az egykori tanítvány, a Magyar UNESCO Bizottság elnöke kiemelte, hogy a Szentágothai-év a magyar agykutatás elismerése is.

"Mindenki valamilyen formában Szentágothai-tanítvány. Az ő szárnyai alatt nevelődtünk mindannyian, akik itt dolgozunk, és igyekszünk Magyarország javára folytatni az agykutatásokat. Szeretném hinni, hogy a nemzetközi év a magyar agykutatást is tovább lendíti, például azzal, hogy elősegíti az erre fordított összegek növelését" - fogalmazott Hámori József.

Elmondta, Szentágothai Jánosnak már kutatói karrierje elején volt egy olyan módszertani felfedezése, amely az idegpályák kutatását teljesen új utakra terelte. A Pécsi Egyetemen, ahová 1946-ban hívták meg, egészen más kutatási témát választott, a belső fülben lévő helyzetérző (vestibularis) rendszerrel foglalkozott.

"Igazából ekkor tett szert világhírre. Emellett a kisagy kutatásai is nagyon érdekelték, valamint a látórendszer, később pedig a gerincvelői idegpályák áttevődéseivel foglalkozott" - emelte ki Hámori József, aki szerint e "mindenevőség" akadályozta tulajdonképpen meg, hogy Szentágothai János, akit többször is felterjesztettek a legrangosabb tudományos elismerésre, megkapja a Nobel-díjat.

"Nem lett ugyan Nobel-díjas, de világszerte ismerték. Több nemzetközi szervezet tagja is volt, így a National Academy of Sciences-nek, külső tagja volt a Royal Society-nak és a vatikáni Pápai Akadémiának is. Több egyetem, így az Oxfordi Egyetem választotta díszdoktorának" - emelte ki az akadémikus.

Szentágothai másik nagyon jelentős eredménye, hogy az anatómia oktatását teljesen új pályára tette.

"Az addig morfológiai tárgyat funkcionális anatómiaként oktatta. Tehát, amikor a szívizomról beszélt, nemcsak azt oktatta, hogy milyen a lefutása az izomrostoknak, hanem arról is beszélt, hogy hogyan működik" - mondta.

Emellett nagyon jó előadó volt, aki igen nagy népszerűségnek örvendett mind a nemzetközi konferenciákon, mind a medikusok körében.

"Nagyon jól rajzolt, festett, kiváló színészi képességekkel volt megáldva, nagy értője volt a költészetnek, a zenének, de széleskörű botanikai ismeretekkel is rendelkezett. A 20. század nagy polihisztora volt" - mutatott rá Hámori József.

Az UNESCO 1956 óta vesz részt történelmi események és kiemelkedő személyiségek évfordulóinak megünneplésében. A szervezet nemzeti bizottságai minden évben beadhatják a következő esztendőre vonatkozó javaslataikat. A Magyar Nemzeti Bizottság indítványai közül a szakmai zsűri, illetve a végrehajtó tanács a Szentágothai-évre vonatkozó előterjesztést támogatta, amellyel a közgyűlés is egyetértett.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!