Magyarország

2012.01.05. 18:22

Matolcsy György: a központi költségvetés teljesítette pénzforgalmi egyenleg célját

Budapest, 2012. január 5., csütörtök (MTI) - A központi költségvetés teljesítette 2011. évre vonatkozó, egyszeri és rendkívüli tételek nélkül számított pénzforgalmi egyenleg célját - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosának, Olli Rehnnek csütörtökön küldött levélben, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium juttatott el az MTI-hez.

Budapest, 2012. január 5., csütörtök (MTI) - A központi költségvetés teljesítette 2011. évre vonatkozó, egyszeri és rendkívüli tételek nélkül számított pénzforgalmi egyenleg célját - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosának, Olli Rehnnek csütörtökön küldött levélben, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium juttatott el az MTI-hez.

Előzetes számítások szerint a központi kormányzat adó- és járulékbevételei 100 milliárd forinttal, azaz a GDP 0,34 százalékával magasabbak voltak 2011-ben, mint amire a kormány a 2012. évi költségvetést alapozta.

A miniszter hangsúlyozta, hogy előzetes számítások szerint a többletbevételek strukturális jellegűek, így hatással lehetnek 2012-ben és 2013-ban is. Ez hozzájárul majd az elkövetkező évek deficitcéljainak biztonságos teljesítéséhez - tette hozzá.

Matolcsy György kiemelte: különösen a nettó áfa-bevételek haladták meg, mintegy 41,5 milliárd forinttal a korábban várt szintet. Tájékoztatása szerint a többletet a befizetési oldalon érte el a kormány, elsősorban az adóhatóság sikeres behajtási törekvéseinek köszönhetően.

A miniszter szerint a nettó társasági jövedelemadó bevételek 28,6 milliárd forinttal haladták meg a korábbi számításokban vártakat, ami azt jelzi, hogy a magyarországi vállalkozások nyereségesebbek voltak, mint amire korábban számítani lehetett.

A kiadási oldalon a nyugdíjkifizetések 15 milliárd forinttal, azaz a GDP 0,05 százalékával voltak alacsonyabbak a tervezettnél.

Matolcsy György szerint a kedvezőbb költségvetési teljesítmény lehetővé tette, hogy a központi költségvetéshez tartozó intézmények előbb teljesítsenek egyes kifizetéseket. Jóllehet ez az ESA módszertan szerint semleges hatással van a költségvetési egyenlegre, javítja ezeknek az intézményeknek a 2012. évi pénzügyi, illetve beszállítóik likviditási helyzetét - tette hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter a levében várakozásának adott hangot, miszerint a Bankszövetséggel kötött megállapodás pozitív hatással lesz a növekedési kilátásokra, mivel a bankadó csökkentésében való részvétel előfeltétele, hogy a pénzintézet hitelt folyósítson a kis- és közepes vállalkozásoknak. Kijelentette ugyanakkor, hogy úgy tűnik, az Európai Bizottság előrejelzéseiben csupán a megállapodás közvetlen hiánynövelő hatásait veszi figyelembe, míg nem vesz tudomást a közvetett makrogazdasági hatásról, illetve az ehhez kapcsolódó költségvetési bevételekről.

Matolcsy György arra hívta fel a figyelmet, hogy a Széll Kálmán Terv 2013. évi kiadáscsökkentő intézkedéseihez kapcsolódó, ennek jogi kereteit kidolgozó törvényeket a terveknek megfelelően, decemberben elfogadta a parlament.

Ez között van a helyi önkormányzatokról, a közoktatásról, illetve a felsőoktatásról, a közfoglalkoztatásról, az öregségi nyugdíjakról szóló, illetve az egészségügyi rendszerhez kapcsolódó több jogszabály is - tette hozzá.

A miniszter levelében arról tájékoztatott: mivel az eredeti törvényjavaslatokhoz képest több módosító indítványt is benyújtottak, jelenleg a költségvetési egyenlegre vonatkozó hatás részletes kidolgozása zajlik. Az első felmérések azt jelzik, hogy a várt megtakarításokat a terveknek megfelelően teljesítik - húzta alá.

Matolcsy György az európai biztost a magyarországi költségvetési fejleményekről és kilátásokról tájékoztatta csütörtöki keltezésű levelében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!