Magyarország

2012.01.19. 10:26

Már biztosan tudni, kik haltak meg az etiópiai merényletben

Szeged, 2012. január 19., csütörtök (MTI) - A Külügyminisztérium csütörtök hajnalban hivatalosan is tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) arról, hogy az intézmény két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos az Etiópiában turistákat ért terrortámadás magyar áldozatai - mondta Újszászi Ilona, az SZTE szóvivője.

Szeged, 2012. január 19., csütörtök (MTI) - A Külügyminisztérium csütörtök hajnalban hivatalosan is tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) arról, hogy az intézmény két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos az Etiópiában turistákat ért terrortámadás magyar áldozatai - mondta Újszászi Ilona, az SZTE szóvivője.

 

Budapest, 2012. január 19., csütörtök (MTI) - Pénteken várhatóan egy menetrend szerinti repülőjárattal Magyarországra érkeznek az etiópiai merénylet magyar túlélői - tájékoztatta az újságírókat a miniszterelnök szóvivője csütörtökön. A két magyar áldozat holttestét a jövő hét elején szállíthatják haza. tovább »


Szeged, 2012. január 19., csütörtök (MTI) - Az Etiópia Afar tartományában található Erta Ale vulkánhoz tartott az a magyar csoport, amelyet támadás ért kedden hajnali egy óra körül - közölte Szilassi Péter, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) természeti földrajzi és geoinformatikai tanszékének főiskolai docense, aki vasárnap indult haza az afrikai országból. tovább »


Fábián Tamás az SZTE természetföldrajzi és geoinformatikai tanszékén tanított, Szabad Gábor pedig az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának munkatársa volt - közölte a szóvivő.

Az áldozatokra emlékezve mindkét kar épületére kitűzték a gyászlobogót.

A szegedi bölcsészkar épületénél - ahol a természetföldrajzi és geoinformatikai tanszék is található - Fábián Tamás kollégái és hallgatói szerda este csendes megemlékezést tartottak, mécseseket és gyertyákat gyújtottak.

Az áldozatok emlékére szerdán kitűzték a gyászlobogót a szegedi városházára is.

Szijjártó Péternek, a miniszterelnök szóvivőjének szerda késő esti közleménye szerint az elhunyt magyar állampolgárok holtteste egy addisz-abebai kórházban van. Egy magyar állampolgár sérülései egyelőre nem teszik lehetővé hazautazását, ő megfelelő ápolásban részesül az etióp főváros egyik kórházában, de a biztosítása körül egyelőre van néhány tisztázatlan kérdés - ismerteti a közlemény.

A két - sértetlen - magyar állampolgár mégsem utazott haza hajnalban, mert nem volt számukra megfelelő jegy, megfelelő repülőjáratra. A miniszterelnök arra utasította a külügyminisztert és a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatóját, hogy az Etiópiába érkező munkatársaik révén gondoskodjanak a magyar sérült megfelelő ellátásának folyamatos biztosításáról, illetve a két másik magyar állampolgár, valamint a holttestek lehető leggyorsabb hazaszállításáról, elhárítva minden anyagi vagy adminisztratív akadályt - közölte Szijjártó Péter.

Hajdu János, a TEK főigazgatója korábban azt mondta: szerda délután elindult Etiópiába a TEK fegyvertelen különítménye, hogy a helyszínen vizsgálja meg a keddi terrortámadás körülményeit. A főigazgató elmondta: az eddigi információk szerint fegyveres kísérő nélkül utaztak a kutatók, amikor - feltehetően túszejtési szándékkal - rájuk támadtak. A fegyveresek tüzet nyitottak a járműre. A lövöldözésben öten haltak meg, köztük két magyar, egy pedig megsebesült.

Hajdu János tájékoztatása szerint a három magyar túlélőt német segítséggel juttatták el szerda délután az etióp fővárosban lévő német követségre. A holttestek, illetve a túlélők hazaszállításáról a Külügyminisztérium gondoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!