Magyarország

2012.01.28. 16:13

Kósa Lajos: az önkormányzatok átvennék a bérlakásokat a Nemzeti Eszközkezelőtől

Veszprém, 2012. január 28., szombat (MTI) - Az önkormányzatok átvennék a Nemzeti Eszközkezelőtől a bérlakásokat; erről is egyeztettek a Megyei Jogú Városok Szövetsége kétnapos zártkörű ülésén Veszprémben - közölte szombaton Kósa Lajos, a szövetség elnöke.

Veszprém, 2012. január 28., szombat (MTI) - Az önkormányzatok átvennék a Nemzeti Eszközkezelőtől a bérlakásokat; erről is egyeztettek a Megyei Jogú Városok Szövetsége kétnapos zártkörű ülésén Veszprémben - közölte szombaton Kósa Lajos, a szövetség elnöke.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere elmondta: számos olyan jogszabály született az utóbbi időben, amely döntően befolyásolja az önkormányzatok szerepvállalását, és ezek megvitatása után "eredményes, tartalmas konzultáción" vannak túl.

Kósa Lajos elnök, Debrecen Fidesz-KDNP-s polgármestere a kétnapos ülés legfontosabb eredményei közé sorolta, hogy kezdeményezik annak a szabályozásnak a módosítását, amely alapján a kábelkiosztók különbséget tesznek a műsorszolgáltatók között, és egyiknek fizetnek a bekötésért, a másiknak - ezek általában kis helyi tévék - pedig nem. A szövetség szeretné elérni, hogy a legolcsóbb programcsomagokban legalább egy közösségi csatorna szerepeljen.

Hozzátette: a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárával, Naszvadi Györggyel abban egyezett meg szövetség, hogy közösen dolgozzák ki azt a rendszert, amely lehetővé teszi, hogy zökkenőmenetesen kerüljön át az oktatási intézmények fenntartói joga az önkormányzatoktól az államhoz.

Kósa Lajos rávilágított: az oktatási intézmények fenntartásához az állam a teljes finanszírozás 50-60 százalékát biztosította eddig a fejkvótával, a többit az önkormányzat az úgynevezett átengedett, illetve sajátos bevételeiből tette hozzá. Ez az elnök számításai szerint országosan 250-300 milliárd forintot jelent. Feltették a kérdést az államtitkárnak, hogy január elsejétől honnan teremti ezt elő az állam - tette hozzá.

Az önkormányzatok hitelképességének fontos eleme a költségvetés főösszege a saját bevételek és az önkormányzat vagyona mellett: az intézmények átadásával a költségvetési főösszeg 40 százalékkal csökken, ami miatt a hitelminősítők vélhetően újraértelmezik az önkormányzatok finanszírozását - érzékeltette a probléma bonyolultságát Kósa Lajos. Elmondta: mindezek miatt abban állapodtak meg Naszvadi Györggyel, hogy az önkormányzatok által az oktatási intézmények fenntartására fordított összeget, az önkormányzatok adósságszolgálatát és az önkormányzatok adósságállományát együtt kezelve keresnek megoldást. A rendszer kidolgozására munkacsoport áll fel, amelynek tagja lesz a bankszövetség képviselője is - közölte Kósa Lajos.

Tájékoztatott arról is, hogy a hulladékgazdálkodási törvényben szereplő, 20 euró/tonna hulladéklerakási díjat az önkormányzati szövetség bevezethetetlennek tartja a mostani feltételek mellett, mivel 20-40 százalékos díjemelést csak lépcsőzetesen lehet megvalósítani.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterrel arról egyeztettek, hogyan tudják az önkormányzatok a járásoknak zökkenőmentesen átadni a feladatokat - ismertette Kósa Lajos. Az MTI kérdésére azt válaszolta: még nem ismert, hogy mely konkrét feladatokat veszi át a járás az önkormányzatoktól, így egyelőre feladatkörökről beszéltek.

A szövetség álláspontja az, hogy egyes feladatokat - mint például az építéshatóságé - célszerű megtartani. Állampolgári esküt a miniszter szerint is a polgármester előtt kellene tenni, bár az anyakönyvi feladatok átkerülnek a kormányhivatalhoz; ezeket az ellentmondásokat fel kell oldani- mondta a szövetség elnöke.

A Nemzeti Eszközkezelővel abban állapodtak meg, hogy megvizsgálják a lehetőségét, hogy a hozzájuk kerülő lakásokat átadják az önkormányzatoknak: a mintegy 25 ezer ingatlan így az önkormányzatok bérlakásrendszerébe kerülne át. Az önkormányzatoknál megvan a bérlakáskezelő rendszer, így ezt a feladatot a lakásvagyonnal együtt átvennék az eszközkezelőtől - magyarázta Kósa Lajos. Leszögezte: az önkormányzatok feltétele az, hogy a lakbér igazodjon az önkormányzat lakbérrendeletéhez, vagyis ne a kormány határozza meg a mértékét.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!