Magyarország

2012.01.23. 15:55

Etiópiai merénylet magyar túlélői: A lövéseket hallva elrejtőztek

Szeged, 2012. január 23., hétfő (MTI) - Az etiópiai merénylet egyik magyar túlélője, Winter Zoltán szerint az időben érkező orvosi segítség megmenthette volna a támadásban megsérült Szabad Gábor kutatóorvos életét.

Szeged, 2012. január 23., hétfő (MTI) - Az etiópiai merénylet egyik magyar túlélője, Winter Zoltán szerint az időben érkező orvosi segítség megmenthette volna a támadásban megsérült Szabad Gábor kutatóorvos életét.

 

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa hétfőn Szegeden, az expedícióban szintén részt vevő feleségével, Puskás Irénnel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Szabad Gábort az oldalán érte a támadók egy lövése, s bár a férfi erősen vérzett, több mint tizenhárom órán át életben tartották.

Sérült társukat stabil oldalfekvésbe helyezték, próbálták csillapítani a vérzést, folyamatosan cukros vízzel itatták, így fenntartva vérnyomását, és hővédő fóliába is tekerték, hogy ne hűljön ki. Szabad Gábor orvosként - amíg tudott - maga adott instrukciókat ellátásához.

A 39 esztendős kutatóban - az etióp hatóságok ígérete alapján - azzal tartották a lelket, hogy hamarosan helikopteren segítség érkezik, de az csak másfél nappal a támadás után ért oda - közölte Winter Zoltán.

Puskás Irén, a Szegedi Tudományegyetem természeti földrajzi tanszékének posztdoktori munkatársa hangsúlyozta, az Erta Ale vulkánhoz szervezett túrához minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkeztek. Az ötfős magyar csapatot két fegyveres őr kísérte.

A kutató közölte, a helyi hatóságoktól azt a tájékoztatást kapták, hogy a térség biztonságos, turistákat személyi sérüléssel járó támadás nem ért. 2007-ben történt ugyan egy emberrablás, de a túszok sértetlenül kiszabadultak.

Puskás Irén szavai szerint az Erta Ale vulkán, amelyet január 16-án délután pillantottak meg, "maga volt a mennyország, ami reggelre pokollá változott”.

A két túlélő beszámolója szerint a vulkánnál huszonegy turista tartózkodott fegyveres kísérőkkel és vezetőkkel. A magyarok a táborukban az éjszaka közepén fegyverropogásra ébredtek, majd két fegyveres zavarta ki őket alvóhelyükről. A kunyhók közötti nagyobb szabad területre sorakoztatták fel őket, majd lövéseket adtak le. Az első lövések Fábián Tamást érték, azonnal meghalt. Ezután a mellette álló Szabad Gábor is súlyosan megsebesült.

A kutatónő elmondta, csak a hold világított, így nem tudnak leírást adni a terroristákról, azt sem látták, hogy egyenruhát viseltek-e. A lövéseket hallva elrejtőztek, néhány perccel később - miután a fegyveresek távoztak - előbújtak, és már csak sebesült társuk ellátásával és mentésével foglalkoztak.

Az egymáshoz közel táborozó megtámadott turistacsoportok között volt olyan, amelyet a merénylők kifosztottak, de senkit sem sebesítettek meg, és olyan is akadt, ahol a magyarokhoz hasonlóan több embert kivégeztek.

A múlt keddi támadásban a két magyar mellett két német és egy osztrák állampolgár halt meg, két németet és két etiópot pedig elraboltak. Egy további magyar állampolgár megsérült, őt egy itthoni kórházban ápolják.

Puskás Irén és Winter Zoltán a sajtótájékoztatón több mint húsz percen keresztül válaszolt a többtucatnyi újságíró és tévéstáb kérdésére. Az átélt borzalmak után - ahogy fogalmaztak - azzal a szándékkal álltak a nyilvánosság elé, hogy megpróbálják lezárni a történteket, a következő napokban nem kívánnak többet nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!