Magyarország

2012.01.31. 13:18

Dörner György átvette az Új Színházat

Budapest, 2012. január 31., kedd (MTI) - Dörner György átvette a budapesti Új Színházat; a teátrum február 1-jével kinevezett igazgatója és Márta István eddigi igazgató között kedd reggel lezajlott az intézmény átadás-átvétele.

Budapest, 2012. január 31., kedd (MTI) - Dörner György átvette a budapesti Új Színházat; a teátrum február 1-jével kinevezett igazgatója és Márta István eddigi igazgató között kedd reggel lezajlott az intézmény átadás-átvétele.

 

Az átadás-átvétel célja, hogy a színház jelenlegi igazgatója a munkaköréhez kapcsolódó jogokat és kötelezettségeket teljes körűen átadja a február 1-jétől kinevezett igazgatónak. Márta István a procedúra befejezése után az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az eseményen a főváros képviselője, a színház jogásza, gazdasági vezetője, gazdasági igazgatója, műszaki igazgatója és Dörner György vett részt csapatával. Mint mondta, átadták a megfelelő okiratokat, a színház pecsétjét és az igazgatói iroda kulcsát. Az eseményt követően Márta István és a társulat újvidéki vendégjátékra utazott az Erdő című darabbal.

Dörner György az MTI-nek elmondta: az átadás-átvétel rendben lezajlott. Az eszközök ellenőrzése most kezdődik, körül kell nézni, hogy a színházban minden a helyén legyen a működéshez, az előadások játszásához - tette hozzá.

Pozsgai Zsolt, aki február 1-jétől a színház főrendezője, problémaként említette, hogy az egész társulat vendégjátékra utazott, így üres színházban kezdik a munkát. Mint mondta, Kodolányi János Földindulás című művének próbái hétfőn indulnak, csütörtökön társulati ülést tartanak, két hét múlva pedig elkezdik egy Páskándi-darab, a Vendégség próbáit is. "Hiszen repertoárt kell cserélnünk, ami nem kis munka" - fogalmazott.

Mint mondta, az előadások szereposztása már elkészült, a társulat tagjaitól várják a választ arra, hogy eljátsszák-e szerepeiket, szerződésüket meghosszabbítják-e augusztus 1-jétől. A produkciókban az Új Színház művészeire építünk, ki fog derülni, ki vállalja, és ki nem - tette hozzá. Problémaként említette azt is, hogy a színház március-áprilisra kiadta a színészeit különböző produkciókba vendégjátékra, így négy-öt olyan színész is van - köztük Bánsági Ildikó és Hirtling István -, akivel szerettek volna most dolgozni, ám nincs rá lehetőség.

Pozsgai Zsolt elmondta, hogy a februári műsoron nem változtatnak, a márciusi program - amelyet már az új vezetés szerkesztett, és amelyben nem szerepelnek a jelenlegi repertoár-darabok - szerdától érhető el a színház honlapján. Beszélt arról is, hogy az áprilisi műsor elkészítéséhez az előadásokkal kapcsolatos jogi kérdéseket át kell vizsgálni, ennek függvényében elképzelhető, hogy játszhatnak eddigi repertoár-darabokat is. A csúnya című produkciót műsoron tartanák, valamint a pénteken bemutatott A varázshegyet is tovább játszanák.

Azt, hogy mely további előadásokat tartanák meg az eddigi repertoárból, Pozsgai Zsolt még nem tudta megmondani, két darabot érez számukra vállalhatatlannak. "Egy új vezetésnek az a dolga, hogy azt mondja, hogy bizonyos előadásokkal nem ért egyet" - fogalmazott. A színház profilváltás előtt áll, magyar színdarabok kerülnek műsorra - hangsúlyozta Pozsgai Zsolt.

Márta István az MTI-nek nyilatkozva beszélt arról is, hogy Csomós Miklós főpolgármester-helyettes többszöri kérésük ellenére is a keddi napot jelölte meg az átadás-átvétel lebonyolítására, így nem tudott részt venni azon a sajtótájékoztatón, amelyet a szerb Nemzeti Színházban tartanak ugyanebben az időpontban. A sajtótájékoztatón a színházat Gáspár Sándor és Balla Ildikó jelmeztervező képviseli - mondta.

Hangsúlyozta: nem akadályozták Dörner Györgyöt a márciusi program elkészítésében. Mint felidézte: január 3-án, a főpolgármester-helyettes irodájában történt egyeztetésen meghatározták, hogy az új vezetés milyen alkalmakkor jöhet a színházba. A látogatás többször meg is történt, a szükséges adatokat, információkat pedig közölték, a művészeti titkár segítette munkájukat.

Szólt arról is, hogy információi szerint február 1-jén memorandumot olvasnak fel Európa számos országában, köztük brit, német és osztrák színházakban; az Új Színház példájából kiindulva színházi tolerancia napot tartanának minden évben ezen a napon. "Szomorú vagyok amiatt, hogy éppen a mi színházunk körüli politikai események és politikai döntés ad arra alapot, hogy Európa véleményt mondjon" - fogalmazott az Új Színház leköszönő igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!