Magyarország

2012.01.20. 14:40

Átadták a Makovecz Imre tervezte makói fürdőt

Makó, 2012. január 20., péntek (MTI) – Átadták pénteken a Makovecz Imre tervezte új makói fürdőt, amely a tavaly szeptemberben elhunyt Kossuth-díjas művész egyik utolsó és legnagyobb munkája.

Makó, 2012. január 20., péntek (MTI) – Átadták pénteken a Makovecz Imre tervezte új makói fürdőt, amely a tavaly szeptemberben elhunyt Kossuth-díjas művész egyik utolsó és legnagyobb munkája.

 

Az új fürdő, a Hagymatikum átadásával új korszak, a turizmus korszaka kezdődik el Makón – mondta az ünnepségen Buzás Péter (MSZP) polgármester.

A fürdő üzemeltetése száz embernek ad munkát, a beruházás néhány év alatt azonban további négy-hatszáz új álláshelyet teremt a városban a vendéglátás, a kereskedelem és az idegenforgalom fejlődése révén – hangsúlyozta a politikus.

Az előkészületi munkálatokkal együtt mintegy 4 milliárd forintos fürdőberuházáshoz a makói önkormányzat több mint másfél milliárd forintot nyert a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program pályázatán. Az idegenforgalmi beruházáshoz kapcsolódóan 1,3 milliárd forintból – szintén uniós támogatással – megújul Makó belvárosa, és hamarosan egy 500 millió forintos turisztikai fejlesztés is elkezdődik a Maros-parton – tudatta a polgármester.

Kovacsics Imre fürdőigazgató elmondta, bár a 12 ezer négyzetméteres alapterületű, 800 négyzetméteres vízfelületű Hagymatikumban működik az ország egyik legnagyobb szaunarészlege tucatnyi különböző szaunával, az egyik legjelentősebb gyógyászati részlege csaknem negyven kezelővel, a fő turisztikai vonzerőt mégis a Makovecz Imre tervezte egyedülálló épület jelenti.

A fürdőkomplexum formáját meghatározzák a Makovecz Imre munkáira jellemző ívelt kupolák, égbetörő kecses oszlopok és a ragasztott fa tetőszerkezetek. Az épület négy funkciójában és stílusában is elkülönülő részre osztható. A makói termálvizet és a Maros gyógyiszapját hasznosító gyógyászati részlegben beltéri és kültéri gyógymedence, gyógytorna-medence, súlyfürdő található. A mellette épült blokkban szauna világ, gyermekmedence, étterem és öltöző várja majd a vendégeket. A fürdő látványának meghatározó eleme a kör alakú fogadóépület, és a hasonló alaprajzú, toronnyal kiegészített részleg, ahol három élménymedence szolgálja a kikapcsolódást.

A szakember reményei szerint a fürdő már az idei évben is 600-700 ezer vendéget fogad. A hazai mellett már jelentős az érdeklődés Romániából és Szerbiából is, s a Hagymatikum nyitását 50-60 millió forintos marketingkampány kíséri – tudatta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!