Magyarország

2011.12.08. 14:58

Cséfalvay: átlátható lesz az államháztartás működése

Budapest, 2011. december 8., csütörtök (MTI) - Az új államháztartási törvényjavaslat átláthatóvá teszi az államháztartás működését, és kiemelt figyelmet fordít a költségvetés tervezésére - mondta Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Misztérium államtitkára az előterjesztés csütörtöki általános vitáját megnyitó expozéjában.

Budapest, 2011. december 8., csütörtök (MTI) - Az új államháztartási törvényjavaslat átláthatóvá teszi az államháztartás működését, és kiemelt figyelmet fordít a költségvetés tervezésére - mondta Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Misztérium államtitkára az előterjesztés csütörtöki általános vitáját megnyitó expozéjában.

 

Az államtitkár az államháztartás szabályainak újragondolását azzal indokolta, hogy az 1992-es államháztartási törvényt 20 év alatt több mint százszor módosították, törvény terjedelme hétszeresére növekedett, így egy olyan átláthatatlan szabályhalmaz jött létre, amely megnehezíti a jogalkalmazók és jogalkotók munkáját.

Kiemelte: az új jogszabály előkészítése során kiemelt figyelmet kapott a költségvetés tervezésének folyamata. Az új szabályok szerint már 2012. tavaszán elkezdődik a következő évi költségvetés részletes tervezése, a kormány március végéig meghatározza a gazdaság és pénzügypolitika fő irányait, a fejezetet irányító szerveknek pedig május végéig kell - az államháztartásért felelős miniszter által kiadott ütemterv alapján - megtervezni a bevételeket és a kiadásokat - mondta. Az egyeztetéseket követően - folytatta - az államháztartásért felelős miniszter előkészíti, és nyár végén a kormány elé terjeszti a központi költségvetés törvényjavaslatát, amelyet a kormány szeptember 30-ig nyújt be az Országgyűlésnek.

Hangsúlyozta: míg a korábbi gyakorlat szerint az elfogadott költségvetési törvény alapján készültek el a részletes tervek, elemi költségvetések, addig az új szabályok alapján ez a folyamat megfordul, és az elemi számokból, alulról építkezve áll össze a kormány által jóváhagyott költségvetés.

Elmondta: a régi törvényhez képest változás az is, hogy elhagyták a törvény végrehajtására vonatkozó technikai részletszabályokat. Szintén a törvény tagolását érintő változás, hogy az új javaslat szerkezete igazodik a költségvetés folyamataihoz, az egyes fejezetek sorrendben tartalmazzák a költségvetés előkészítésével, tervezésével, végrehajtásával és a beszámolással kapcsolatos szabályokat.

Ugyanakkor jelezte: az államháztartás tagolásában nincs változás, az továbbra is a központi és az önkormányzati alrendszerből áll. Mint mondta, a központi költségvetési szervek, az egyes központi és fejezeti kezelésű előirányzatok, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai valamint az elkülönített pénzügyi alapok kiadásait és bevételeit továbbra is a központi költségvetésről szóló törvényben állapítja meg az Országgyűlés, valamint a jövőben is a központi költségvetésben önálló fejezetet alkotnak a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai és az elkülönített állami pénzalapok költségvetése.

Kiemelte: a javaslat elfogadása elengedhetetlen ahhoz, hogy az államháztartás működése, folyamata átlátható, törvényre alapozott és egységes legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!