Magyarország

2011.11.05. 09:24

Szálló por - Megszüntették Budapesten a szmogriadó riasztási fokozatát

Budapest, 2011. november 5., szombat (MTI) - A pénteki mérési eredmények alapján Budapesten megszüntették a szmogriadó riasztási fokozatát, a tájékoztatási fokozat egyidejű elrendelése mellett.

Budapest, 2011. november 5., szombat (MTI) - A pénteki mérési eredmények alapján Budapesten megszüntették a szmogriadó riasztási fokozatát, a tájékoztatási fokozat egyidejű elrendelése mellett.A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye november 4-én hét mérőponton elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (köbméterenként 75 mikrogramm), ugyanakkor a riasztási küszöbértéket (köbméterenként 100 mikrogramm) egyik mérőponton sem lépte túl. Szombaton a meteorológiai előrejelzés szerint nem várható a levegő minőségének romlása. Tarlós István főpolgármester ezért a vonatkozó jogszabályok alapján megszüntette a riasztási fokozatot, egyidejűleg elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A riasztási fokozat és a riasztási fokozatban hozott intézkedések megszüntethetők, ha a szálló por koncentrációja valamennyi folyamatosan működő automata mérőállomáson, egy nap 24 órás átlagában nem lépi túl a riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható a levegőminőség romlása.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint szombaton a reggeli órákig többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, pár csepp eső is előfordulhat, de számottevő csapadék nem valószínű. Reggeltől felszakadozik a felhőzet, majd több-kevesebb napsütés várható. A délkeleti szél napközben időnként kissé megélénkülhet. Az elmúlt napokhoz képest az átkeveredési réteg a felhőzet miatt szombatra virradó éjszaka nem szűkül össze annyira, így a szennyezőanyag-koncentráció sem tud olyan kiugróan magas szintre megnövekedni. Napközben a kissé megélénkülő szél segítheti az átkeveredést.

A következő éjszakán viszont ismét gyenge légmozgás, kevés felhő, erősebb kisugárzás várható, így az átkeveredési réteg jelentősen összeszűkülhet ismét. Ezáltal a szálló por koncentrációja újfent gyors emelkedésnek indulhat, így összességében a napi átlagok várhatóan a tájékoztatási szint felett alakulnak, kisebb valószínűséggel egy-két helyen a riasztási szintet is elérhetik - ismerteti a közlemény.

A mérési eredmények és az előrejelzés alapján továbbra is érvényben van a főváros közigazgatási területén az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalma. Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a fővárosi szmoghelyzet romlása elkerülhető legyen. Ezért Tarlós István főpolgármester a lakosságtól és a légszennyezőktől ismételten azt kéri, hogy mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot (különösen a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművekét), inkább a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, s mérsékeljék a gépjárművek alapjárati üzemeltetését is. Az üzemeltetők társadalmi felelősségvállalására hivatkozva kéri továbbá a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátásának csökkentését, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklését (azaz, ha egy háztartásban van földgáztüzelési mód, akkor ne használják a szilárdtüzelésű kandallót, cserépkályhát).

Budapesten szerdától a szmogriadó tájékoztatási fokozata volt érvényben, majd péntek hajnalban a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Tarlós István főpolgármester, a korlátozások szombat reggel 6 órakor léptek volna életbe.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!