Magyarország

2011.11.25. 13:38

Romagyilkosságok - Tanúmeghallgatással folytatódott a bizonyítási eljárás

Budapest, 2011. november 25., péntek (MTI) - A tatárszentgyörgyi emberöléssel összefüggő tanúmeghallgatással folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere pénteken a Pest Megyei Bíróságon.

Budapest, 2011. november 25., péntek (MTI) - A tatárszentgyörgyi emberöléssel összefüggő tanúmeghallgatással folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere pénteken a Pest Megyei Bíróságon.

 

A bíróság a tárgyalás elején a Dabasi Rendőrkapitányság azon munkatársát hallgatta meg, aki a helyszínelést vezette 2009. február 23-án hajnalban a Pest megyei településen.

Az ügyészség szerint a harmadrendű vádlott, Pető Zsolt gyújtotta fel Molotov-koktélokkal a falu cigánysorának utolsó házát 2009. február 23-án, nem sokkal éjfél után. Kiss István másodrendű vádlott négy célzott lövést adott le a tűz elől menekülő 27 éves férfira és két kisgyermekére; a férfi és ötéves fia meghalt, a hatéves kislány súlyosan megsérült. Kiss Árpád elsőrendű vádlott a ház közelében lévő fák takarásában egy golyós puskával fedezte társait.

A pénteken délelőtt tanúként meghallgatott rendőr egyebek mellett elmondta, egy olyan tűzesethez értesítették, amelynek két halottja volt, s hajnalban utolsóként érkeztek a helyszínre. Közölte, a helyszínelést közigazgatási és nem bűnügyi eljárásként kezdték meg, annak megfelelőn végezték, mert a számukra adott tájékoztatás szerint kizárták az idegenkezűséget.

Az eddig elhangzottak alapján a tűzvizsgáló elektromos tüzet állapított meg, az orvos pedig a férfi és fia halálát füstmérgezésnek minősítette, és a testükön lévő vérző sebekről azt mondta, a lehulló gerendákból kiálló szögek okozták.

A tanú elmondta azt is, hogy elemlámpa mellett folytatták le a halottszemléket, a holttesteket ők vizsgálták a helyszínen lévő orvos felügyelete mellett. A rendőr közölte, ő is csak később, a nap folyamán értesült arról, hogy gyilkosság történt Tatárszentgyörgyön.

A tanú meghallgatása után elrendelt szünetet követően Kiss István másodrendű vádlott közölte a bírósággal, hogy nem fogadja el a pénteki tárgyaláson megjelent, a kirendelt védőjét helyettesítő ügyvédet, ezért az eljáró tanács elnöke, Miszori László bizonytalan ideig ismét szünetet rendelt el. (Kiss István az idén március 25-én indult büntetőperben már két alkalommal cseréltette le kirendelt védőjét, illetve három ízben nyújtott be indítványt a tanácsvezető bíró kizárására, elfogultságára hivatkozva.)

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét betöltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!