Magyarország

2011.11.11. 16:28

Rekordokat dönt az utasforgalom a Liszt Ferenc repülőtéren

Budapest, 2011. november 11., péntek (MTI) - A Liszt Ferenc repülőtér termináljain az idén októberben 845.815 utas fordult meg, ebben a hónapban először sikerült átlépni a 800 ezres határt - közölte a Budapest Airport (BA) pénteken.

Budapest, 2011. november 11., péntek (MTI) - A Liszt Ferenc repülőtér termináljain az idén októberben 845.815 utas fordult meg, ebben a hónapban először sikerült átlépni a 800 ezres határt - közölte a Budapest Airport (BA) pénteken.

 

A repülőtér üzemeltetőjének tájékoztatása szerint a Liszt Ferenc repülőtér termináljain októberben 9,2 százalékkal növekedett az utaslétszám az egy évvel korábbihoz képest.

Januártól októberig 7,64 millió utasa volt a Liszt Ferenc repülőtérnek, ami szintén a valaha elért legnagyobb szám ebben az időszakban, több mint 600 ezer fővel haladja meg a tavalyit.

Az előrejelzések szerint a fellendülés kitarthat az év utolsó harmadában is, így minden feltétel adott ahhoz, hogy teljesüljön a Budapest Airport várakozása és az év végéig a forgalom elérje a 8,7 milliót - írja közleményében a Budapest Airport.

Jelentősen megnőtt az átszálló utasok forgalma is Budapesten, az októberi adatok 42 százalékkal magasabbak tavalyinál.

Továbbra is dinamikusan, több mint 80 százalékkal növekedett viszont a hosszú távú járatok forgalma, ami elsősorban az American Airlines naponta közlekedő new york-i járatának, valamint a Qatar Airways szeptembertől már naponta közlekedő Budapest-Doha járat beindulásának köszönhető.

A diszkont légitársaságok forgalmában az év eleji erőteljes menetelés után némi csökkenés tapasztalható. Az előrejelzések szerint a diszkont szegmens az év végén - főleg az ünnepek miatt - újra magára talál. Az egész évet tekintve a fapados repülőforgalom 4,1 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

Kam Jandu, a Budapest Airport légiközlekedési igazgatója a közleményben hangsúlyozza: a budapesti légi forgalom növekedési üteme meghaladja az európai átlagot, elsősorban a hagyományos, menetrendszerű légitársaságok jelentik a növekedés motorját. Kiemelte a Malév-utasok számának dinamikus növekedését, amely elsősorban a külföldről érkező utasoknak köszönhető. Tovább erősödött Budapest központi szerepe az átszálló forgalomban. Mindez alátámasztja a nemrégiben átadott két új utas biztonsági folyosó megnyitásának indokoltságát a tranzitban - emelte ki a légiközlekedési igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!